HEERHUGOWAARD - Op dinsdag 21 juni hebben raadsleden van de gemeente Dijk en Waard een werkbezoek aan de bibliotheek in Heerhugowaard gebracht. Bibliotheekmedewerkers lieten de raadsleden kennismaken met diensten en activiteiten waar zij trots op zijn. En hoe de bibliotheek met die diensten en activiteiten aansluit bij de visie van de gemeente Dijk en Waard op het sociaal domein.


Fusie

Allereerst kregen de raadsleden een update over de stand van zaken met betrekking tot de fusie van de bibliotheken Kennemerwaard en Langedijk en werden ze bijgepraat over de voorbereiding van het Meerjarenbeleidsplan.

Knooppunt van kennis, contact en cultuur

De raadsleden werden door bibliotheekmedewerkers geïnformeerd over mooie projecten, diensten en activiteiten van Bibliotheek Kennmerwaard. Zoals Samen digitaal, een project voor de jongste kinderen én hun ouders om met gebruik van digitale hulpmiddelen taalontwikkeling en leesplezier te stimuleren.

De raadsleden konden kennis maken met een aantal senioren die deelnemen aan
Met elkaar, voor elkaar, een groep senioren die actief is in de bibliotheek in Heerhugowaard. Zij praten over allerlei thema's en onderwerpen die hen bezighouden en organiseren activiteiten in de bibliotheek en daar buiten.

Programmeren

Programmeren is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt. De raadsleden konden een kijkje nemen in de Prutshub in de bibliotheek in Heerhugowaard.

In de Prutshub zijn kinderen welkom om te "prutsen" met een 3D-printer, robotjes, iPads en andere materialen. Bij een activiteit als de Coderdojo kunnen kinderen van 7 tot 17 jaar spelenderwijs leren programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's maken, games maken en veel meer.

"Ik wou dat de bibliotheek dit had gehad toen ik jong was. Het is zó belangrijk om op jonge leeftijd hier al spelenderwijs kennis mee te kunnen maken", aldus één van de raadsleden.

Het begint met taal

Elke dinsdag is er een Taalcafé in de bibliotheek in Heerhugowaard. De raadsleden konden met eigen ogen zien hoe mensen uit allerlei landen samen met vrijwilligers oefenden met de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld door gezellig te kletsen, samen te lezen uit de Startkrant of het Nieuwsbegrip of door het doen van taalspelletjes. Ze kregen ook nog een korte presentatie van een aantal nieuwe projecten vanuit het Taalhuis die worden ontwikkeld in nauwe afstemming en samenwerking met werkgevers, jongeren en andere participanten.

Een raadslid zei, "De bieb zorgt voor gelijke kansen voor alle inwoners."

En dat onderschrijft bibliotheek Kennemerwaard van harte.