ALKMAAR - Alkmaar en haar omgeving was de afgelopen dagen het veelzijdige decor van de vernieuwde Wandel4daagse Alkmaar van organisator Le Champion. De zonnige 14e editie bracht 3.600 deelnemers naar de Kaasstad en liet hen dagelijks, in een klaverblad rondom Alkmaar, Noord-Holland ontdekken.


De Grote Kerk en het Canadaplein waren met succes de nieuwe start- en finishlocatie en de vernieuwde routes in onder andere Alkmaar, Bergen, Dijk en Waard, de Egmonden en Heiloo werden met enthousiasme ontvangen. Onder toeziend oog van vele toeschouwers deelden burgemeester Schouten en gedeputeerde Zaal zaterdag de traditionele zonnebloemen uit aan wandelaars, die dansend over de rode loper de eindstreep op het Waagplein passeerden.

Nieuwe routes

Dagelijks werd er over 5 verschillende routes gewandeld, waarbij deelnemers konden kiezen uit 8,5 – 15 – 20 – 25 en 40 km. Dit jaar zijn alle routes vernieuwd. De Polder-, bos- en duinenroute bracht op woensdag de wandelaars richting Bergen: routes door oer-Hollandse polders, Villapark Meerwijk en de Ruïnekerk gaven het startsein van een zonnige Wandel4daagse Alkmaar. Op donderdag stond de Stad van de Zonroute op het programma, deze route door Heerhugowaard liet deelnemers via het Poldermuseum het Park van Luna betreden. Alle routes kwamen samen op het Strand van Luna, lange afstanden deden daarvoor onder andere Oterleek aan.

Vrijdag startte de Wandel4daagse Alkmaar ook voor de Halve 4-daagse-deelnemers. Op deze bloedhete dag werd de Pelgrimsroute aangedaan. Een echte religieuze wandeldag, waar talloze groene en heilige locaties werden aangedaan in de omgeving van Egmond en Heiloo, waar Landgoed Willibrordus het middelpunt was. Als afsluiting stond vandaag de Alkmaarse waterroute op het programma, waar wandelaars de hele dag omringd waren door water. Bij de intocht liepen de wandelaars via de rode loper op de Mient door het Waaggebouw, waar de kaasdragers en de zonnebloemen klaarstonden voor een onvergetelijke finish op het feestelijke Waagplein.

De editie in 2022 heeft ook in het teken gestaan van verduurzaming. In samenwerking met partners Provincie Noord-Holland, Eneco, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en GP Groot zijn de wandelaars gemotiveerd om een bijdrage te leveren. Zo was er dit jaar minder drukwerk, wandelaars werden opgeroepen zelf bidons mee te nemen en deze te vullen bij de watertappunten, zodat er geen plastic flesjes uitgedeeld hoefden te worden. Ook werden er afvalgrijpers uitgedeeld aan de wandelaars, waardoor de routes nog schoner achtergelaten werden dan aangetroffen.

Recordbedrag voor goede doel 't Praethuys Alkmaar

Sinds 2017 is 't Praethuys Alkmaar het goede doel van de Wandel4daagse Alkmaar. 't Praethuys is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Vanaf de tweede editie wandelen zij al mee met een team aan de vierdaagse. KWF is sinds dit jaar aangesloten met het eigen 'Wandel tegen Kanker-platform' om geld in te zamelen, dat heeft geresulteerd in een recordbedrag van € 15.185,50. De cheque werd door Jan Houtenbos, namens Le Champion, uitgereikt aan Jaap Hoogland, bestuurslid van 't Praethuys.

Editie 2023

In 2023 vindt de 15e editie van de Wandel4daagse Alkmaar plaats. Deze wordt gehouden van woensdag 14 t/m zaterdag 17 juni. Inschrijven is mogelijk vanaf medio november via www.wandel4daagsealkmaar.nl.