LANGEDIJK - Op vrijdag 31 mei om 13.00 uur vindt de unieke Eerstelingenveiling plaats bij Museum BroekerVeiling. Bezoekers kunnen een kijkje nemen naar hoe vroeger de veiling in zijn werk ging. De vrijwilligers van de veiling steken zich in kleding van vroeger en spelen na hoe een veiling destijds verliep. De eerste aardappels van het land, de Langedijker muizen of Eerstelingen worden op deze dag geveild.

Authentieke doorvaarveiling
Tijdens deze eerste authentieke doorvaarveiling doet Museum BroekerVeiling oude tijden herleven wanneer de Langedijker Eerstelingen onder grote belangstelling geveild worden. De tuinders varen met hun akkerschuiten geladen met hun beste tuinbouwproducten door het museum, met als eindpunt het prachtige afmijnlokaal uit 1912. De verwachtingen zijn hoog gespannen, bij zowel de tuinders als handelaren. Welke prijs zal de allereerste oogst Eerstelingen van het jaar opleveren? Wie gaat er met een mooie buit tevreden naar huis en wie met lege handen?

Bij deze veiling zal ook het eerste kistje Langedijker Eerstelingen worden geveild. Natuurlijk is het ná het eerste kistje voor het publiek ook mogelijk om eerstelingen via de veilingklok te kopen. De culinaire piepertjes worden in overzichtelijke porties aangeboden en door middel van de veilingklok wordt de prijs vastgesteld. Men kan zelf de unieke smaak van de Eersteling ervaren tijdens de heerlijke proeverij die na afloop van de veiling plaats zal vinden.

Langedijker muis
Solanum tuberosum, in de volksmond Eersteling of Langedijker muis is een van de vroegste aardappelsoorten van Nederlandse bodem. Het is een mooie harde aardappel, waarvan de kogelharde kriel de ultieme lekkernij is. De Eersteling heeft een uitstekende smaak. Hij groeit het best op goed gedraineerde lichte zavelgrond. Van oudsher is het eilandenrijk de uitgelezen plek om ze te telen, een perfecte afwatering en geen last van nachtvorst door het omringende water. Net als vroeger met de hand gerooid, want het dunne huidje is erg kwetsbaar. Zo van de akker, de jonge verse krielaardappeltjes alleen even borstelen in water, koken, een beetje zout en dan serveren met warme gesmolten boerenboter en dan…Smullen!

Wanneer: vrijdag 31 mei
Aanvang: 13.00 uur: Authentieke doorvaarveiling | 13.45: uur Proeverij
Entree: museum entree. Museumkaart wordt geaccepteerd.

Met een rondvaart, de veiling, de proeverij en een tour door het museum zelf is een ochtend of middag zo gevuld. Voor meer informatie over alle activiteiten die plaatsvinden in het museum kan men vinden op www.broekerveiling.nl.