ALKMAAR – De Europese wielerbond UEC heeft de deelnemerslijsten prijs gegeven van de Europese Kampioenschappen, die van 7 tot en met 11 augustus worden gehouden in Alkmaar. Zes etappewinnaars uit de recent verreden Tour de France komen naar Noord-Holland. Het gaat om Mike Teunissen, Dylan Groenewegen (Nederland), Peter Sagan (Slowakije), Elia Viviani, Matteo Trentin (Italië) en Thomas de Gendt (België).

Met ook nog andere snelle mannen als Alexander Kristoff, Jasper Philipsen, Brian Coquard, Arnaud Démare, Pascal Ackermann, Mark Cavendish, Sam Bennett en Kristoffer Halvorsen en tijdrijders als Jos van Emden, Remco Evenepoel, Filippo Ganna, Tomas Ludvigsson en Stefan Kung aan het vertrek, hebben de nationale bonden van de Europese lidstaten gezorgd voor een sterke bezetting van de Europese titelstrijd.

Ook bij de vrouwen ontbreken de sterren van het peloton niet. Op de tijdrit neemt titelverdedigster Ellen van Dijk het op tegen sterke concurrentes zoals de Duitse vrouwen Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kroger. Ook Lucinda Brand, de Italiaanse Elisa Longo Borghini, de Belgische Ann Sophie Duyck en de Zwitserse Marlen Reusser zullen zich wellicht in de strijd om de medailles mengen.

In de wegwedstrijd mag vuurwerk verwacht worden van een sterke Nederlandse formatie met drie snelle vrouwen in vorm in de persoon van Marianne Vos (onlangs winnares van vier Giro-ritten en La Course), Lorena Wiebes (winnares NK en European Games-wegwedstrijd) en meervoudig wereldkampioene op de baan Kirsten Wild, die in het voorjaar onder meer Gent-Wevelgem won. Uitdagers zijn bijvoorbeeld oud-wereldkampioene Amalie Dideriksen uit Denemarken en de Italiaanse titelverdedigster Marta Bastianelli.

Een nieuw onderdeel is de Team Relay, waar achtereenvolgens eerst drie mannen en daarna drie vrouwen van één land de snelste tijd moeten realiseren. Dit jaar maakt dit onderdeel voor het eerst deel uit van het WK-programma. Maar Alkmaar heeft de primeur op dit EK. Behalve Nederland doen ook sterke wielerlanden als België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Rusland en Slowakije mee aan dit onderdeel.

UEC Road European Championships vinden plaats van 7 tot 11 augustus in Alkmaar. Kijk op www.alkmaar-cycling.com voor meer informatie.