OUDKARSPEL - Na de tweede dag van de North Holland Horse Trials zit de spanning nog volop in het toernooi. De CCI3*-S en M-Nationaal werden tijdens de geslaagde tweede dag afgesloten, maar verder ligt alles nog open.

Traditiegetrouw begon de North Holland Horse Trials op de vrijdag met de dressuur, één van de drie onderdelen die op het programma staat van het internationale evenement. Later dit weekend volgen de Cross Country (zaterdag) en het springen (zaterdag en zondag). Hoewel de Cross Country als hoogtepunt wordt gezien is de dressuur gezien de publieke belangstelling zeker een toegevoegde waarde. Voor de kantine van Manege Beukers keken de toeschouwers in het zonnetje naar de verrichtingen in de paardenbak.

Vele mensen waren afgekomen op de tweede dag van de North Holland Horse Trials, die doorgaans als mooiste wordt gezien. Met de Cross Country is er natuurlijk ook het nodige spektakel. Het zomerse weer speelde ook zeker een rol in de grote opkomst. ‘Gister was het ook al drukker dan we gewend zijn. Vandaag was er al heel vroeg heel veel publiek. Dat vond ik wel heel leuk’, stelde een opgetogen Ronald Beukers. Waar het normaliter in de middag drukker werd waren de tribunes ditmaal al rond 10.00 uur goed gevuld. ‘Ik schat zo’n 2500 tot 3000 man. Vandaag was het zeker twee keer zoveel als we gewend zijn. Het weer speelt zeker mee, maar je ziet ook steeds meer borden langs de weg.’

Net zoals op vrijdag werd er afgelopen zaterdag genoeg om de wedstrijd heen georganiseerd. Ook voor de kinderen die de door de paashaas verstopte gouden paaseieren moesten zoeken om zo een gratis les te kunnen winnen. Lang had de jongste jeugd hier niet voor nodig.

Lea Siegl
Tijdens dag 2 van de North Holland Horse Trials bleken de Duitse deelnemers zoals verwacht erg succesvol. In de CCI3*-S eindigden zeven Duitsers bij de eerste acht, maar het was Lea Siegl uit Oostenrijk die de eerste plek in het eindklassement pakte. Nadine Marzahl en Heike Jahncke complementeerde de top drie.

De toeschouwers die langs het parcours stonden zagen voldoende mooie races. Ook Nederlander Tim Lips kon tevreden terugkijken. Nadat hij na de dressuur elfde stond klom hij dankzij een geslaagde Cross Country (nul fouten) naar de vierde plek, met de lijstaanvoerder Atushi Negishi nog in het vizier.

Twee rubrieken in de M-Klasse zorgden eveneens voor lachende gezichten. In de A-Rubriek werd Britt van Rijsewijk eerste, terwijl Roel Zonneveld in de B-Rubriek op de eerste plaats eindigde.

Enthousiasme
Dat het internationale paardenevenement inmiddels aardig naam heeft gemaakt bleek ook wel uit het bezoek van bondscoach Bettina Hoy. Net zoals drie jaar geleden was zij toeschouwer. ‘Normaal heb ik door internationale toernooien bij de senioren geen tijd, maar dit is nu een mooie gelegenheid’, vertelde Hoy. Wat het evenement kwalitatief sterk maakt? ‘Het belangrijkste is een goede crossbouwer en dat hebben ze. Het moet niet te moeilijk zijn, dat is belangrijkste in deze tijd van het seizoen.’

De North Holland Horse Trials is voor Hoy, die enkele jaren geleden ook al eens aanwezig was, dan ook voor herhaling vatbaar. ‘Ik kijk een klein beetje naar de junioren wat hun niveau is, want zij zijn de toekomstige senioren. Ik ervaar het evenement als zeer goed. Dus als ik tijd heb kom ik volgend jaar zeker.’