BRUSSEL - Het toch al bizarre seizoen van AZ wordt in ieder geval in de Europa League verlengd met nog zes wedstrijden. De ploeg van Arne Slot leek tegen negen man van Royal Antwerp uitgeschakeld te worden toen men in Brussel met 1-0 achter stond. Een treffer in de laatste minuut van Stengs en de verlenging brachten AZ alsnog naar de groepsfase.

AZ kreeg zeker zijn kansen gedurende de reguliere speeltijd maar keeper Sinan Bolat was meerder keren een sta-in-de-weg. Tien minuten voor de rust kwam de thuisploeg al met 10 man te staan toen de ervaren Mbokani zijn tweede gele kaart zag. Ook na de pauze zit het niet mee aan Alkmaarse kant en met name Myron Boadu had het vizier deze avond niet op scherp staan. Achterin gaf AZ vervolgens teveel ruimte vweg en uit een snelle aanval maakte Lamkel Ze de 1-0. De Ivoriaan vierde zijn doelpunt echter zo uitbundig dat ook hij zijn tweede gele kaart zag.

Met die numerieke meerderheid ging AZ op jacht naar de gelijkmaker en op het moment dat de uitschakeling nabij was haalde Calvin Stengs de trekker over. De verlenging moest de beslisisng brengen en hierin wist AZ het verschil op het veld ook in cijfers uit te drukken. Invaller Ferdi Druijf kopt de 1-2 binnen en even later mag Teun Koopmeiners vanaf elf meter aanleggen na een overtreding op Boadu. Albert Gudmundsson bepaalt uiteindelijk de eindstand op 1-4 waardoor AZ vrijdag weer in de koker zit bij de loting voor de groepsfase.