ALKMAAR - Bij de eerste wedstrijd in de Eredivisie vrouwen in twaalf jaar in het AFAS-Stadion hebben de AZ Vrouwen een zeer verdienstelijk resultaat weten te behalen tegen de voornaamste titelkandidaat, FC Twente. Voor ruim 4000 toeschouwers in Alkmaar eindigde het duel in 2-2.


De drievoudig landskampioen AZ (2008, 2009 en 2010) keerde dit seizoen weer terug in de Azerion Eredivisie Vrouwen nadat men zich in 2011 terugtrok. Afgelopen zomer nam men de licentie over van VV Alkmaar en speelt sindsdien de wedstrijden op het AFAS-trainingscomplex in Wijdewormer. Na het stoppen in 2011 is FC Twente de ploeg die de meeste landstitels wist te vergaren, want de Tukkers zijn inmiddels achtvoudig landskampioen en lijken op weg naar de negende titel. Voor AZ een gelegenheid om de lijstaanvoerder ditmaal te ontvangen in het AFAS-Stadion.

Daar, op het Alkmaarse gras, speelde aanvoerster Desiree van Lunteren als enige AZ-speelster al eens eerder een wedstrijd. Voor alle andere AZ-talenten bleek het nog onbekend terrein. Toch gooide AZ al snel de schroom van zich af tegen het favoriete FC Twente, want reeds na vier minuten kon Floor Spaan, na een snelle voortzetting van keepster Femke Liefting, de score openen met haar negende competitietreffer. Lang bleef die echter niet staan want even later belandde een voorzet van Liz R ijsbergen voor de voeten van aanvoerster Renate Jansen die via verdedigster Camie Mol wist te scoren. Halverwege de eerste helft volgde de Twentse voorsprong na een hard schot van Ella Peddemors. AZ kreeg via Spaan en Van Lunteren nog wat kleine kansjes en terwijl de hagel hard naar beneden viel bleef het bij 1-2 tot de rust.

Na de rust bleken de kansen schaars. Waar men verwacht had dat FC Twente het duel wel vlot zou willen beslissen bleef de AZ-defensie eigenlijk vrij simpel op de been. Keepster Liefting hoefde eigenlijk alleen in te grijpen bij een poging van afstand van Rijsbergen. Aan de andere kant kopte invalster Mirthe van Bentum net naast. Met nog vijf minuten op de klok wist AZ echter toch op gelijke hoogte te komen en dat was gezien de ijver die men toonde niet eens onverdiend. Een andere invalster, Isa Dekker, kreeg de bal op de rand van de zestien voor haar voeten, en haalde buiten bereik van keepster de Jong uit. Bijna pakte AZ zelfs nog de volle buit want na een corner van Manique de Vette kopte Van Lunteren rakelings naast. Ondanks die misser mocht AZ na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Pijnenburg tevreden terugkijken op de geslaagde rentree in het AZ-stadion.