BROEK OP LANGEDIJK - 'Wij zijn kampioen, wij zijn kampioen' klonk het uit de monden van de spelers van BOL. Een krat bier kwam het veld op en de platte kar werd voor gereden. Door een doelpunt (3-2) diep in blessuretijd kroonde de ploeg zich tot kampioen van de tweede klasse A. Hoogland: 'Mooier dan dit kan niet.'

Spannender dan de slotfase van de kampioenswedstrijd kan bijna niet. Directe concurrent Blauw-Wit/Beursbengels verspeelde een 0-2 voorsprong, terwijl BOL na 96 minuten spelen nog met 2-2 gelijk stond. In de achtste minuut van de blessuretijd schoot spits Sietse Brandsma dan toch de winnende treffer binnen. Nadat de 'Broekers' vijf minuten moesten wachten op het verlossende bericht uit Amsterdam kon het feest gevierd werden, iets wat zeker lukte.

Gretig
Om in eigen huis kampioen te worden was het deels afhankelijk van Blauw-Wit/Beursbengels, maar in ieder geval moest de ploeg zelf winnen. Tegen Amstelveen/Heemraad begon de ploeg voortvarend en creëerde via Sietse Brandsma meerdere goede mogelijkheden. Het beloonde zichzelf na elf minuten. Op aangeven van de productieve Brandsma schoot Bas Jonker van dichtbij raak. Pas halverwege de eerste helft ging de storm enigszins liggen en kwamen de bezoekers wat meer van de eigen helft af. De eerste de beste kans die het kreeg was ook direct raak. Nadat Esajas op de lat schoot trof Joost Heij met een omhaal doel. Het duurde echter een halve minuut voor BOL weer aan de leiding ging. Ditmaal was het Martijn Ton die binnenschoot. Toch werd ook deze voorsprong teniet gedaan door Joost Heij die acht minuten voor rust raak kopte.

Gezapig
Halverwege ging concurrent Blauw-Wit/Beursbengels al met 0-2 aan de leiding waardoor het bier in de koelkast kon blijven en de platte kar niet nodig leek. Het kwam ook doordat BOL en Amstelveen/Heemraad in evenwicht waren. Althans, qua score dan want de gastheer was via Bas Jonker en René Rootlieb twee keer gevaarlijk in een gezapige tweede helft. Pas in de slotfase, toen de tussenstand op het andere veld veranderd was in 2-2, leken de ‘Broekers’ het gif weer terug te hebben. Na twee rode kaarten bij de bezoekers vanwege aanhoudende protesten liet Amstelveen doelman Alex Sacca zich veelvuldig gelden door zowel Sietse Brandsma als Timon Plak van het scoren te houden. Diep in blessuretijd moest de doelman echter wel buigen, voor clubtopscorer Brandsma die zijn ploeg dus naar het kampioenschap schoot. ‘Dat ik het op zo’n moment kan doen is heel mooi. Ik besef het nog niet helemaal, ongekend.’ jubelde de spits.

Te gek
Na de gebruikelijke kampioenfoto liep Bart Hoogland even weg van de feestende spelers. De coach stak zijn blijdschap echter niet onder stoelen of banken. ‘We maken het thuis af, de zon schijnt en er zijn veel toeschouwers’, zei Hoogland die erkent dat zijn ploeg terecht de titel pakt. ‘Meer dan terecht. We waren vorig jaar al op doelsaldo nummer één. Het is te gek dat we dit seizoen met nog twee speelronden te gaan kampioen zijn. Wij zijn klaar voor de eerste klasse.’

En zo schreef BOL historie. De club speelde nooit eerder in de eerste klasse, maar volgend seizoen speelt het vlaggenschip wél op dat niveau. Het geheim? Brandsma: ‘Wij zijn allemaal vrienden van elkaar. Een hechte dorpsclub? Ja, zo mag je dat wel zeggen.’

BOL – Amstelveen/Heemraad 3-2 (2-2)
11. 1-0 Bas Jonker
27. 1-1 Joost Heij
28. 2-1 Martijn Ton
37. 2-2 Joost Heij
98. 3-2 Sietse Brandsma

BOL: Snoek. Slot, Biersteker, Rootlieb, Rijs. Schoon, Tros (J. Brandsma/45), Jonker. Ton, S. Brandsma, Plak.

Amstelveen/Heemraad: Sacca. Cruden, Silooy, Uljee, Madmar. Schoenaker, Lammers, Coster. Esajas, Heij, Steij.