LANGEDIJK – ,,We hopen op ongeveer duizend deelnemers” vertelt Ton Horseling over de vijfde editie van de Langedijker Run. De voorgaande vier jaren was het een groot succes, en ook deze keer verwacht de organisator veel van het hardloopevenement. ,,Het is het grootste eendaagse sportevenement van Langedijk”.

Op 27 mei staat de vijfde editie van de Langedijker Run op het programma. Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Team Langedijk. Vanuit haar missie Samen tegen kanker wordt met hardlopen geld ingezameld voor goede doelen die zich richten op kankerpatiënten en hun naasten. Dit jaar zijn dat het Hospice in Alkmaar, ‘t Praethuys Alkmaar, De Kanjerketting en Stichting Roparun.

Om geld in te zamelen organiseerde Ton Horseling in 2014 voor het eerst samen met vijf anderen de Langedijker Run. ,,Met veel plezier en enthousiasme hebben we een route van vijf en tien kilometer in elkaar gezet. De gemeente stond erachter en we hebben heel veel vrijwilligers geronseld. In de eerste editie hadden we met de Kidsrun erbij al vierhonderd deelnemers. Dat vonden we helemaal fantastisch” vertelt Horseling over de start van het evenement dat vorig jaar ruim 700 deelnemers trok. ,,Ieder jaar hebben we bijgestuurd, bijgeleerd en een lekkere groei gekregen in het aantal deelnemers. Dit jaar zetten we in op zo’n duizend lopers” vervolgt de organisator.

Het idee om de Langedijker Run te organiseren ontstond bij de Roparun. ,,Zij steunen landelijke doelen en dat moet ook. Wij wilden echter ook kleinere, lokale doelen helpen. Daardoor kwamen we op het idee om deze Run te organiseren” aldus Horseling over het ontstaan van het evenement. ,,Wij hebben lopers uit heel Noord-Holland, maar vorig jaar waren er zelfs mensen uit Arnhem die meededen.

Betrokken
Nadat Ton Horseling een ketting tevoorschijn haalt wordt duidelijk dat hij oprecht betrokken is bij de doelen waarvoor hij zich inzet. ,,Dit is de kanjer ketting. Het is voor kinderen van nul tot twaalf jaar. De ketting bestaat uit allemaal losse kralen. Een kind krijgt dit wanneer het in behandeling is. Hij of zij heeft weleens een hele slechte dag en weleens een hele goede dag. Het is een heel traject van een aantal jaren waarin een kind behandeld wordt. Voor iedere gebeurtenis mag het kind een kraal uitzoeken. Zo ontstaat er uiteindelijk een ketting die de behandellijn laat zien. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de bloemen aan het einde van de ketting komen. Dan is het kind genezen” legt Horseling uit. De Langedijker weet wat er speelt en organiseert het evenement omdat hij oprecht begaan is met de doelgroep waar het allemaal om draait. ,,We doen het niet om vooraan te staan. We doen het puur voor de donatie en om een mooi evenement neer te zetten. Dit geeft ook energie” vertelt de organisator. Hij bezoekt ook de goede doelen om te weten wat er met het geld gebeurt. ,,Het Hospice heeft voor alle negen verblijven het terras buitenom opgeknapt en elke kamer voorzien van nieuw tuinmeubilair. Zo heeft iedere bewoner daar straks iedere dag profijt van”.

Kidsrun
De Langedijker Run bestaat uit drie onderdelen. Naast de individuele Run is er ook een Kidsrun. De afstand is achthonderd of duizend meter. ,,Ik bezoek ook basisscholen om kinderen te enthousiasmeren voor de Kidsrun. Zij hoeven niet te betalen, maar het is natuurlijk wel fantastisch als ze geld inzamelen. Vorig jaar leverde het €3.500 op” aldus Horseling. ,,We hebben ook een samenwerking met de Stichting Kinderopvang Langedijk. Daar hebben ze een project gemaakt voor alle opvang kinderen en gaan ze hardlooptraining geven om kinderen voor te bereiden op de Kidsrun”.

Nieuw dit jaar is de Business Run. Zo kunnen ook bedrijven deelnemen aan het grote sportevenement. Belangrijk hierbij zijn de vrijwilligers. ,,De Langedijker Run commissie bestaat uit zes man. Maar op de dag zelf hebben we zestig vrijwilligers rondlopen”.

Donatie
,,Het inschrijfgeld gaat volledig naar de goede doelen” vertelt Horseling over de bestemming van het geld. ,,Wij hebben geen heel duur marketing apparaat achter ons maar proberen zoveel mogelijk kosten neutraal te werken” vervolgt de organisator. Zo komt het geld zo veel mogelijk terecht waar het voor bedoeld is. ,,Wij hebben vorig jaar €11.500 opgehaald. Dit jaar gaan we dat minimaal proberen te evenaren”.

Maar de Stichting Team Langedijk probeert eerst en vooral een mooie dag te organiseren. ,,De ambitie is om ieder jaar een mooi, veilig en vooral gezellig evenement neer te zetten. Als ik straks in het start vak sta en ik overzie alles, en alles reilt en zeilt, dan geniet ik met volle teugen van wat we hebben neergezet”.