ALKMAAR - Het Europese avontuur van AZ zit er na twee wedstrijden al op. Donderdagavond won het team van trainer/coach John van den Brom weliswaar met 2-1 van FC Kairat, maar dat was onvoldoende om de ploeg uit Kazachstan uit te schakelen.

Na de zeer slechte prestatie van een week eerder (2-0 verlies) wist AZ wat het te doen stond, maar de Europese ambities waren nog verder weg toen scheidsrechter Meckarovski een strafschop zag in een botsing tussen AZ-keeper Marco Bizot met Esoala. Deze ontstond overigens na een gruwelijke fout van Hatzidiakos die bal te kort terug kopte. Kairat-aanvoerder Bauyrzhan Islamkhan nam het presentje aan en scoorde feilloos vanaf elf meter: 0-1. Nog voor rust kwam AZ op gelijke hoogte via een klutsgoal van Guus Til en bijna had de aanvoerder de thuisploeg nog op voorsprong gekopt, maar had keeper Plotnikov een uitstekende redding in huis.

In de tweede helft kon AZ geen vuist maken om het FC Kairat echt lastig te maken. Terwijl de tegenstander het spel steeds meer vertraagde door onnoemelijk veel tijd te rekken, duurde het tot blessuretijd voor AZ de overwinning kon veilig stellen. De benutte penalty van Koopmeiners was echter een doekje voor het bloeden na de vroegtijdige uitschakeling.

Opstelling AZ: Bizot, Svensson, Hatzidiakos, Vlaar(57. Boadu), Ouwejan, Til, Midtsjö, Koopmeiners, Rotariu (53. Bel Hassani), Friday, Idrissi.