NOORD SCHARWOUDE – Het G(ewoon) zwemmen bij ZPC De Reuring mag een succes worden genoemd. Dat is in de afgelopen periode maar weer eens duidelijk geworden.

Het is 3 maart 14.45 uur. De vrijwilligers komen binnen in zwembad Duikerdel. Een aantal mensen zitten al te wachten tot zij met hun kinderen naar binnen mogen. De vrijwilligers gaan vast de les voorbereiden zodat de kinderen zo snel mogelijk kunnen beginnen terwijl langzaam maar zeker ook de kinderen binnen komen. Vandaag maar liefst drie nieuwe kinderen die een keer willen komen kijken/uitproberen.

Het bad is in twee delen opgesplitst, ondiep en diep. Met diploma mag je in het diepe, zonder diploma lekker in het ondiepe. Meteen, wanneer de training gaat beginnen, zie je de kinderen genieten van iedere activiteit die met hen wordt ondernomen. In het ondiepe hoofdzakelijk gericht op het watervrij maken van de kinderen door te laten opduiken van voorwerpen, duiken door hoepels, gooien van ballen in een basket of op een pion en ga zo maar door. Het diepe richt zich op zwemmen met en zonder bal, gooien met de bal op het doel, op pionnen met elkaar en individueel. Buiten het feit dat je de kinderen ziet genieten, de ouders langs de kant zijn ook zichtbaar enthousiast. Maakt de ene ouder geen filmpje, maakt de ander wel een foto.

De training vordert al gestaag en alle kinderen gaan naar het ondiepe gedeelte toe, waar zij met zijn allen nog een partijtje waterpolo gaan spelen. Wat een genot, vooral wanneer er gescoord wordt. Spelenderwijs worden de regels langzaam duidelijk gemaakt. En dan is het opeens al weer 16.00 uur, tijd om af te sluiten. Het bad wordt weer opgeruimd en alle kinderen moe maar voldaan onder de douches om weer lekker naar huis te gaan.

ZPC de Reuring is in juli 2018 begonnen met twee try-outs van deze tak van sport. In september is de eerste pilot van start gegaan en in januari de tweede pilot, welke doorloopt tot juli. ‘Wij hopen dit voort te kunnen zetten zonder het woordje pilot. Het G(ewoon) Zwemmen kunnen wij nu doorzetten, mede door subsidies van gemeente en Lief Langedijk. Eigenlijk zouden wij niet afhankelijk moeten zijn van subsidies maar het is anders nooit rendabel te krijgen, tenzij er een grote sponsor komt welke in ieder geval het badwater zou kunnen bekostigen’, aldus Rob Mulders die het samen met zijn vrouw en kinderen van de grond hebben gekregen. ‘Wij hopen op een leuke, stabiele groep waarmee wij steeds een stapje verder kunnen gaan. De basis hiervoor hebben wij zeker, ook bijvoorbeeld enthousiaste ouders die de media en diverse locaties hebben benaderd om het tot een succes te brengen. Regelmatig, wanneer ik kijk naar de interactie tussen de kinderen en onze vrijwilligers, zit ik met kippenvel. Fantastisch.’

Heeft u ook interesse in G(ewoon) Zwemmen, informeer via gzwemmen@zpcdereuring.nl