DEN HAAG - Door twee doelpunten in de absolute slotfase weet AZ dat het gaat overwinteren in Europees verband. In het Cars Jeans Stadion in Den Haag keken de Alkmaarders lang tegen een 0-2 achterstand aan, maar invaller Ferdy Druijf nam zijn ploeg op sleeptouw en bracht AZ naast Partizan Belgrado: 2-2.

AZ speelt een rommelige openingsfase en het is de ploeg uit Belgrado die na een kwartier spelen op voorsprong komt. De defensie van AZ heeft geen antwoord op een diepe bal op Asano die de bal eenvoudig langs AZ-goalie Bizot schiet. Daarmee komt er een einde aan een periode van zes wedstrijden waarin de AZ-defensie de nul wist te houden. Het goede spel van de laatste weken lijkt dan even helemaal verdwenen vooral als na een klein half uur spelen er een misverstand ontstaat tussen Bizot en Koopmeiners waarvan Soumah profiteert: 0-2.

Ook in de tweede helft begint AZ matig en het is aan Bizot en de paal te danken dat Soumah de score niet verder opvoert. Vlak hierna moet Hatzidiakos het veld verlaten met een knieblessure die wordt vervangen door Ferdy Druijf.

De eerste echt grote kans voor AZ komt pas na ruim zeventig minuten spelen als Idrissi snoeihard de onderkant van de lat raakt. Tot overmaat van ramp moet in de slotfase ook nog eens Myron Boadu het veld verlaten na zijn tweede gele kaart. De aanvaller gaat volgens de scheidsrechter te makkelijk liggen en wordt bestraft voor een schwalbe.

AZ weet met tien man uiteindelijk toch nog terug te komen in de wedstrijd. Invaller Ferdy Druijf, die AZ eerder dit seizoen naar de groepsfase hielp met een doelpunt in de wedstrijd tegen FC Antwerp, kopt drie minuten voor tijd vanuit het niets toch nog de 1-2 binnen. En wonder boven wonder komt de verlossing er ook vlak nadat Idrissi ook nog de paal raakt. Het is wederom Druijf die scoort en daarmee voor een ongekende ontlading zorgt.

Door het resultaat gaat AZ samen met Manchester United, dat eerder op de avond met 2-1 verloor van FC Astana, naar de volgende ronde. De onderlinge wedstrijd, 12 december op Old Trafford, gaat slechts nog om de groepswinst.

AZ - Partizan Belgrado 2-2 (0-2)