OUDKARSPEL - Wat Memphis Depay, Gianluigi Buffon en Gareth Bale niet lukte, is de 12-jarige Jesse Mosch uit Oudkaspel wel gelukt: hij is aanwezig op het WK voetbal. De leerling van de OSG Willem Blaeu in Alkmaar reist op 8 juni af naar Moskou. Jesse is door voetbalmagazine GOAL! uitgekozen om als junior reporter aan de slag te gaan. Samen met jongeren uit 210 andere landen woont hij de openingswedstrijd van het WK voetbal in de Russische hoofdstad bij. Het bezoek maakt deel uit van het Football For Friendship Forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 8 tot en met 14 juni plaatsvindt in de grootste stad van de voormalige Sovjet-Unie.

Prijsvraag
Als lezer van GOAL! zag Jesse in het magazine een oproep om mee te dingen naar de uitverkiezing van junior reporter voor het Football For Friendship Forum. Tot zijn eigen verrassing won hij de prijsvraag. Jesse reist namens GOAL! mee met voetbalster Lisa Stengs uit Alkmaar. Lisa is de speelster die Nederland vertegenwoordigt tijdens het Football For Friendship Forum. Dit jaar wordt dat evenement door organisator Gazprom grootser aangepakt dan ooit. Kinderen uit maar liefst 211 landen reizen af om deel te nemen.

Teamindeling
Omdat Football for Frienship ook een educatieve functie heeft, krijgt iedere editie een thema mee. Dit jaar staat de week in het teken van dieren uit het werelddeel Oceanië. Zo zijn de teams genoemd naar dieren die in dat continent voorkomen. De Nederlandse speelster Lisa is ingedeeld in het team King Cobra met een keeper uit Montenegro en spelers/speelsters uit de landen Djibouti, Guam, Namibië en Bhutan en de jonge coach komt uit Botswana.

Alle spelers, speelsters en junior reporters zijn 12 jaar. Jesse zal verslag uitbrengen van de 3 trainingsdagen op het complex van Spartak Moskou. Op dag 4 volgt het WK Football for Friendship. Dag 5 staat in het teken van een internationaal kinderforum en op dag 6 het bezoek aan de openingswedstrijd van het WK, tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

Naast Jesse en Lisa bestaat het Holland soccerteam uit: Gerard Timmers (manager VV Alkmaar en Topsport coördinator van het Willem Blaeu), Simon van Herpen (coach van de jonge reporter en hoofdredacteur van voetbalmagazine GOAL!), Michael Bronner (Topsport coördinator van het Schellemond College in Vlissingen) en Lotte Hopman (ALO studente, zaalvoetbalster en coach van Team Alkmaar).

FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International children’s social project is een initiatief van Gazprom,in het kader van het programma 'Gazprom voor kinderen'. Het doel van het project is de ontwikkeling van het jeugdvoetbal, de bevordering van tolerantie en respect voor andere culturen en nationaliteiten bij kinderen uit verschillende landen. De kernwaarden die door de deelnemers worden ondersteund en bevorderd, zijn vriendschap, gelijkheid, rechtvaardigheid, gezondheid, vrede, overgave, overwinning, traditie en eer.Het hoogtepunt van het project is het jaarlijkse FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International Children’s Forum, waar jonge voetballers van over de hele wereld bij elkaar zijn gekomen om de handhaving van wereldwaarden met vertegenwoordigers van de media en bekende spelers te bespreken.

Vanaf 2015 wordt er tijdens het Forum een speciale onderscheiding, de F4F Nine Values Cup, uitgereikt aan de professionele voetbalclub met de meeste maatschappelijke initiatieven die de waarden van het project belichamen. De winnaar wordt gekozen door de jonge ambassadeurs van het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project door middel van een stemming die plaatsvindt in alle deelnemende landen van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP.Elk jaar sluiten duizenden deelnemers zich aan bij FOOTBALL FOR FRIENDSHIP. Sinds het begin van het project is het bereik wezenlijk uitgebreid: van 8 landen in 2013 tot 211 landen in 2018. Honderden jonge spelers worden zo ambassadeurs van de Football for Friendship-beweging haar waarden in hun respectievelijke landen. Het symbool van het project , een vriendschaparmband, wordt door meer dan 400.000 mensen wereldwijd gedragen, waaronder kinderen, volwassenen, beroemde sporters en journalisten, kunstenaars, politici en presidenten van de verschillende landen.