OUDKARSPEL - In acht jaar tijd van de plaatselijke voetbalclub naar de top van het Nederlandse voetbal, voor velen een droom maar werkelijkheid voor Daphne van Domselaar. De achttienjarige keepster is bezig aan haar tweede seizoen bij de vrouwen van FC Twente.

Waar kinderen normaal gesproken op hun vierde of vijfde beginnen met voetballen besloot Daphne van Domselaar zich ‘pas’ op haar tiende aan te melden bij de voetbalvereniging LSVV. Lang speelde, de in Oudkarspel woonachtige, daar niet. Samen met haar toenmalige teamgenoten werd zij uitgenodigd voor een regionale KNVB dag. Als enige speelster van haar ploeg mocht zij door naar een regioselectie, die bestaat uit achttien speelsters. ‘Dat was in het eerste jaar dat ik voetbalde. Dat was zeker leuk!’ blikt Van Domselaar terug.

Het is voor weinigen weggelegd. In je eerste jaar voetbal direct naar een regioselectie. Toch was het seizoen bij LSVV niet de eerste kennismaking met voetbal. ‘Ik heb voordat ik begon bij LSVV heel veel buiten gevoetbald. Dan hoor je al die jongens zeggen dat ze profvoetballer willen worden. En als je dan zelf geselecteerd wordt door de KNVB ga je daar zelf ook op hopen. Het bijzondere is dat het allemaal zo snel ging. ’ aldus Van Domselaar. In de tijd dat de Langedijker op de Telstar Academie zat combineerde ze het nog met spelen bij LSVV. Op het moment dat Telstar begon met een beloftenteam moest er afscheid worden genomen van de dorpsclub uit Langedijk.

Grote stappen
Van het spelen tussen de jongens in de C’tjes kwam Van Domselaar terecht tussen de dames. ‘Dan speel je opeens in de Hoofdklasse en daarna Topklasse. Daar was ik eerste keepster.’ vervolgt de keepster.

In totaal speelde Van Domselaar vier jaar bij LSVV, waarna ze twee seizoenen bij Telstar zat. Toen de Velsenaren stopten met hun vrouwenteam vertrok de doelvrouw naar Enschede om bij de vrouwenploeg van FC Twente te spelen. ‘Als ik terugkijk is het razendsnel gegaan. Ik vind het inmiddels niet meer zo bijzonder, maar het blijft toch wel speciaal’ zegt de achttienjarige.

Ver van huis
De keuze voor FC Twente betekende ook afscheid nemen van Langedijk. Enschede is immers niet om de hoek van haar ouderlijk huis. Na twee jaar voelt Van Domselaar zich daar, samen met vier teamgenoten in één huis, op haar plek. ‘In het begin was het lastig om zover van huis weg te zijn. Maar mijn team is gezellig en ik voel mij hier inmiddels thuis.’ Daarnaast is de keepster nog zo’n twee à drie keer per maand in Langedijk.

Niet alleen in clubverband is Van Domselaar ver van huis. Ze behoort ook tot verschillende Nederlandse jeugdelftallen waarvoor zij veel reist. Vorig jaar bereikte de jongeling met ‘Oranje onder 17’ de halve finale van het EK en met ‘onder 19’ was de poulefase van het EK 2018 het eindstation. Niet veel later bereikte ze als derde keepster met ‘onder 20’ de kwartfinale op het WK. ‘Dit jaar was uitzonderlijk. Het was druk maar wel heel tof. Ik zit bij de allerbeste van mijn leeftijd. Wij spelen tegen andere landen, waarbij je goed de kwaliteit kunt vergelijken’.

Ambitie
Inmiddels is Daphne van Domselaar bezig aan haar tweede jaar bij FC Twente, waar ze tweede keepster is. Eind 2017 maakte ze haar debuut tegen SC Heerenveen. Vervolgens won ze in de eerste wedstrijd na de winterstop met de Enschedese ploeg met 0-6 van Achilles’29. ‘Mijn doel is dat ik dit seizoen wedstrijden ga spelen en in de basis kom’, vertelt de Langedijkse doelvrouw die weet wat ze wil. ‘Ik heb wel ambities, ja. Ik zou bijvoorbeeld graag naar het buitenland willen.’