HEERHUGOWAARD - De Heerhugowaardse derby in de Hoofdklasse dameshandbal tussen KSV en Tornado is gewonnen door KSV. De ploeg van coach Theo Krom keek bij rust nog tegen een achterstand aan, maar wist dat in de tweede helft ruimschoots goed te maken.

Het was even wennen in Sporthal Waardergolf waar de tribune op een enkele vrijwilliger, bestuursleden en wat pers leeg bleef. De derby van Heerhugowaard zorgt immers doorgaans voor volgepakte tribunes. Via een livestream konden de fans echter het duel wel volgen.

En zo kon men zien dat beide teams aan elkaar gewaagd bleken in de openingsfase. Tot 5-5 ging het gelijk op, maar daarna was het met name aan de veel scorende Kelly Aalberse te danken dat Tornado ineens een voorsprong van vijf doelpunten wist te pakken (5-10). Aanvoerster Rosina Vreeburg zorgde er met haar treffers echter vor dat de stand bij rust iets draaglijker was (11-13).

De tweede helft gaf een heel ander beeld. KSV, de nummer twee in de stand, gaf het door blessures geplaagde Tornado geen kans meer en met name Bibi Mol toonde zich scherp in de openingsfase van de tweede helft. De achterstand werd dan ook snel omgebogen naar een 16-13 voorsprong. Toen de Kruizer formatie vervolgens verder uitliep was het verzet van de ploeg van Fred Stuurman gebroken. Zijn Tornado zou in de tweede helft dan ook maar vier keer scoren al was dat ook te danken aan uitstekend keeperswerk van Brenda de Boer. In de slotfase voerde KSV de score nog wat verder op met een 25-17 eindstand tot gevolg.

Door dit resultaat blijft KSV tweede achter de nog altijd ongeslagen koploper ZAP DS2. Tornado blijft ondanks de nederlaag zevende.

KSV DS1 - Tornado DS1 25-17 (11-13)

Topscorers KSV: Vreeburg (9), Mol (6), Köhne (4), Lemstra (3), Wagenaar (2), Reus (1)

Topscorers Tornado: Aalbers (5), Borst (3), Van den Broek (2), Robbemond (2), Schouten (2), Bak (1), Postma (1), Rood (1)

Vrone
De nummer voorlaatst van de hoofdklasse, streekgenoot Vrone, mocht zaterdag geen moment aanspraak maken op een resultaat. Op bezoek bij Meervogels in Akersloot ging de ploeg van coach Karina Janssen met harde cijfers onderuit (34-14)

Op dit moment is nog niet duidelijk wat er met het vervolg van de competitie gaat gebeuren. Na de nieuwe maatregelen van afgelopen vrijdag is het voor de teams in ieder geval niet meer mogelijk 's avonds te trainen. Komende zondag staat Vrone - KSV op het programma en speelt Tornado thuis tegen ZAP. Deze wedstrijden zijn overdag en zouden dus in principe door kunnen gaan, maar één en ander zal ook afhangen van een beslissing van het NHV.

Foto's: DP Sportfotografie