NOORD-HOLLAND - Het aantal rookvrije sportverenigingen in Nederland is het laatste jaar flink gestegen. Vorig jaar waren er nog slechts 150 rookvrij. Vanaf 1 september is het aantal gegroeid naar 550. De meeste van die verenigingen zijn gevestigd in Noord-Holland.

Dat meldt de Hartstichting, die erg blij is met deze ontwikkeling. De stichting inventariseert regelmatig hoe het ervoor staat met de sportclubs. Ook verenigingen in Zuid-Holland en Gelderland doen het goed.

Verantwoordelijkheid nemen
De stichting zegt de stijging mede te danken aan de steun van de vijf grote buitensportbonden (KNVB, KNKV, KNHB, Atletiekunie en KNLTB) en inzet door gemeenten. Directeur Floris Italianer van de Hartstichting merkt dat roken steeds minder als normaal wordt gezien, zeker in de buurt van kinderen. "We zien dat ook gemeenten steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen en in gesprek gaan over het rookvrij maken van hun lokale voorzieningen, zoals de sportterreinen."

Hockeyclubs
Vooral hockeyverenigingen zijn goed bezig: meer dan een derde van alle hockeyverenigingen is rookvrij. Ruim tweehonderd voetbalclubs zijn geheel of gedeeltelijk rookvrij.Er zijn ongeveer 6000 clubs waar kinderen buiten sporten, zoals voetbal, atletiek, korfbal, tennis en hockey.