HEERHUGOWAARD – ‘Zeg Tess, druktemaker in de goal! Wedden dat ik tegen je scoor?’ Was getekend: Milan (30 jaar). Dit stond een paar weken geleden op een flyer te lezen waar mee Milan van der Giessen de keepster van het Nederlands Handbalteam, Tess Wester, een uitdaging bood. Maandagmiddag was het zover en kwam de uit Heerhugowaard afkomstige Wester speciaal voor Milan naar Sporthal De Draai.

De international had namelijk de uitdaging van Milan binnen een dag geaccepteerd en er via social media als volgt op gereageerd. ‘Wedden van niet?! Na het zien van die stoere blik twijfelde ik heel even, maar kom maar op Milan! Ik ben er helemaal klaar voor!!

Special olympics
De “challenge”is onderdeel van de actie #PlayUnified van Special Olympics waarbij sporters met een verstandelijke beperking topsporters uitdagen. Topsporters als Femke Heemskerk, Kjeld Nuis, Sjinkie Knegt, Ireen Wüst, Arjen Robben en vele anderen gingen net als Tess Wester de uitdaging aan zoals valt te zien op www.playunified.nl

De doelvrouwe speelt inmiddels al sinds 2011 in het buitenland en na enkele jaren in Duitsland komt ze dit jaar uit voor Odense in Denemarken. Deze week is zij weer in eigen land aangezien Nederland komende woensdag in Eindhoven tegen Angola speelt ter voorbereiding op het EK in Frankrijk dat voor Oranje op 1 december start.

Sparren
Als warming-up mocht Wester echter eerst nog even “sparren” met Milan die deel uitmaakt van het G-team van KSV handbal. De uitdager vuurde eerst een serie strafworpen af op de Oranje-keepster, en de afspraak was dat degene die verloor een rondje door de zaal moest rennen daarbij roepend ‘Ik heb verloren!’. Milan wilde dit natuurlijk niet laten gebeuren en won de eerste serie waarna Tess tot hilariteit van het ruim opgekomen publiek haar rondje moest doen. Dat publiek kwam overigens niet allen voor Wester want het ‘Milan, Milan’ schalde minstens net zo hard door de sporthal. Wester liet het echter niet op haar zitten en won de volgende serie waarna ook Milan zijn ronde moest doen.

Men vervolgde de uitdaging met nog enkele worpen en de rollen werden zelfs nog even omgekeerd toen ook Milan in het doel ging staan. Uiteindelijk moest Wester toch haar meerdere erkennen in de KSV-er en zij feliciteerde Milan dan ook hartelijk. Met een mooi shirt van het Nederlands team en de uitnodiging om woensdag de wedstrijd bij te wonen kon Milan zo trots als een pauw zijn.

Wester genoot van het moment zoals te zien is op dit filmpje. ‘Ik moest er evengoed hard voor werken want Milan kan prima gooien. Ik heb er zelfs een paar blauwe plekken aan over gehouden. Hij heeft terecht gewonnen, maar ik ben blij dat ik toch 1x van hem gewonnen heb’, lachte de sympathieke Noord-Hollandse. Op de vraag of de vorm er is voor het EK er is antwoordde ze: “Ik heb vandaag in ieder geval een goede warming-up gehad dus dat moet wel goed komen. En als wij het goed doen op het EK heeft Milan daar zeker een aandeel in gehad.’ Het slotwoord was voor Milan die een knap betoog hield over hoe belangrijk het is dat sporters met een beperking en de absolute topsporters op deze wijze dichtbij elkaar staan, en daarmee duidelijk aangaf waar het deze middag om ging.

Foto's: DP Sportfotografie