ALKMAAR - Het afgelopen weekend stond in het teken van de finale van het Nederlands Kampioenschap turnen voor jongens en heren. Het werd gehouden in Alkmaar, er was beide wedstrijddagen dan ook een grote schare TTL-fans aanwezig.

Coach zwaait af met veertien medailles
Hoofdtrainer Kris Balder, die aan het eind van dit seizoen afscheid neemt, beleefde dit toernooi een fantastisch slotakkoord van twintig jaar sportief succes. Samen met zijn trainersteam Thomas Marcus, Boy Kuiper en Stefan van der Vliet schreef hij het beste allround resultaat ooit bij in de boeken van Turn Totaal Langedijk, met een Nederlands Kampioen plús turners op zilver en brons. Opgeteld bij de prijzen tijdens de toestelfinales een dag later werd het een ongekende oogst van veertien plakken.

Jeugdturner Roel Abbo scoorde het allermooiste resultaat. Vorig jaar werd hij al kampioen in de 3e divisie. Dat betekende dat hij dit seizoen verplicht moest uitkomen in een hogere klasse. Hij ging die uitdaging volledig gefocust aan en het werd een waanzinnig spannende wedstrijd met intens meelevende familie op de tribune. Pas nadat de score van de allerlaatste turner op het laatste van de zes toestellen bekend werd, bleek het allround goud binnen. Een dag later kwamen er nog eens drie medailles bij. Roel werd kampioen op vloer en ringen en behaalde zilver op voltige.

Vijf uit vijf voor Stefan van der Vliet
Waar Roel won met 0,15 voorsprong, was dat juist hetzelfde minieme verschil waarmee 2e divisie senior Stefan van der Vliet nét het goud aan zich voorbij zag gaan. Ook hier was het weer boeiend tot aan de laatste oefening. Het zilver werd zijn deel en ook bij hem was de honger naar eremetaal nog niet gestild. Tijdens de toestelfinales werd hij Nederlands Kampioen op de brug. Het zilver volgde na een fraaie demonstratie aan de rekstok en hij noteerde brons op ringen en sprong.

Tim van Utteren deed mee als pupil in de zware 1e divisie. Voor deze TTL’er was het met recht een thuiswedstrijd omdat hij ook bij het Alkmaarse Saturna flink veel uren meetraint. Na een super opening op vloer volgden twee iets mindere scores op voltige en ringen. Toch knokte hij zich in het tweede deel van zijn zeskamp stijlvol terug richting podium. Toen de balans werd opgemaakt mocht hij dik verdiend het brons ophalen. Ook voor hem was het nog niet gedaan. Dezelfde dag plaatste hij zich in Nunspeet voor het NK minitrampolinespringen. En als kers op de taart werd hij een dag later in Alkmaar Nederlands Kampioen op voltige en sprong.

Sil Jongenburger, jeugdturner in de 3e divisie, werd 9e allround. Dat gaf hij een glanzend vervolg met een zilveren score op ringen. Zijn broer, junior Noah Jongenburger, behaalde eveneens de 9e positie in de meerkamp in zijn categorie. Hij knoopte er op sprong een bronzen plak aan vast, dankzij een solide tsukahara.

Zeno van Esch, junior 3e divisie, draaide een zeer stijlvol toernooi. Het leverde hem een puike 7e allroundpositie op in de eindrangschikking. Zijn twee toestelfinales bezorgden hem helaas geen eremetaal, hoewel hij er op brug met een 4e plek heel dichtbij was.

Senior 3e divisie Dave Peijnenburg had eveneens twee toestelfinales op zak. Hij draaide beide oefeningen zonder meer uitstekend, maar de concurrentie was net iets te sterk om een medaille af te kunnen dwingen. Datzelfde gold voor jeugdturner Timo Veldt, die met een 4e positie op sprong bijna een ereplek greep.