HEERHUGOWAARD/ALKMAAR - In de hoofdklasse van het dameshandbal heeft Vrone eindelijk de eerste seizoenszege te pakken. Uitgerekend op de dag dat men vanwege een wintermarkt moest uitwijken van De Oostwal naar de Hoornsevaart en er geen publiek bij mocht zijn zegevierde de ploeg van coach Karina Janssen tegen streekgenoot Tornado (22-21).


Het was vooral een morele opsteker voor Vrone, dat tot dusverre in de eerste vijf wedstrijden pas twee punten uit gelijke spelen wist te vergaren. Janssen heeft daar wel een verklaring voor: "Nog geen drie jaar geleden speelden wij met onze dames in de tweede klasse. Door een herstructering kregen wij de kans om in de hoofdklasse uit te komen, maar na twee corona-seizoenen is er van het team van toen nog weinig over. Het is nu een mix van drie teams, met speelsters die er al waren en speelsters die uit het tweede en de junioren vandaan zijn gekomen. Ons rest de schone taak om daar één team van te maken."

De gelijke spelen tegen VZV DS3 en Westfriezen gaven al enige hoop, maar daarna volgden er twee ruime nederlagen. "Voor de wedstrijd tegen Tornado hebben we daarom de koppen bij elkaar gestoken en dat heeft effect gehad", aldus een glunderende Janssen na afloop. In de eerste helft zag het er echter helemaal niet naar uit dat de thuisploeg een resultaat zou overhouden aan het duel. De gasten uit Heerhugowaard van coach Fred Stuurman liepen al snel uit mede dankzij vier benutte strafworpen van aanvoerster Anja Borst. Toen Borst bij haar vijfde poging wel miste kantelde het duel ineens en met vijf treffers op rij zat Vrone plotseling weer in de wedstrijd.

Na de rust werd het dan ook een thriller van de eerste orde waarin Vrone het nodige karakter toonde. "Dat is ook waar wij het van moeten hebben. We zullen het moeilijk hebben in de hoofdklasse dus zullen we met z'n allen keihard moeten werken", aldus Janssen. Stuurman had als coach van Tornado nog wel eens moeie met het fysieke spel van de tegenstander en maakte dit ook duidelijk aan de arbitrage, doch met negen verkregen strafworpen had hij niet veel reden tot klagen. De spanning van één punt voorsprong voor de Pancrassers bleef uiteindelijk tot het einde staan en dit zorgde voor dolle vreugde in het Vrone-kamp. "Eindelijk", riep coach Karina Janssen. "Ik ben vooral heel blij voor die meiden want zij pakken eindelijk die beloning die ze verdienen. Wij willen hier een teamgevoel creëren en vandaag stond er een team. Voorafgaand aan het seizoen werden wij misschien gezien als het lelijke eendje van de hoofdklasse, maar als wij dit wekelijks kunnen brengen dan mogen we nog mooie dingen verwachten."

KSV
Een dag eerder kwam ook KSV in actie in dezelfde hoofdklasse en de ploeg van Theo Krom had niet al teveel moeite om DTS '48 terug te wijzen. Na een 10-7 ruststand won de formatie uit 't Kruis uiteindelijk met 25-12.


STAND HK DS-F

1. ZAP DS2 (6-12)
2. KSV DS1 (6-8)
3. VZV DS3 (6-7)
4. Meervogels '60 DS1 (5-6)
5. DTS '48 DS1 (5-6)
6. SEW DS3 (6-6)
7. Tornado DS1 (6-5)
8. De Valken DS1 (6-5)
9. Geel Zwart DS1 (6-5)
10. Vrone DS1 (6-4)
11. Westfriezen DS1 (6-3)
12. Hollandia T DS1 (6-3)


PROGRAMMA ZONDAG 21-11

13.00 uur: Tornado DS1 - Meervogels DS1

13.00 uur: Geel Zwart DS1 - KSV DS1

13.20 uur: Vrone DS1 - SV De Valken DS1


Foto's: DP Sportfotografie