NOORD HOLLAND - Zorg- en onderwijsinstelling Heliomare organiseert van 11 februari tot en met 16 februari de wintereditie van de Heliolympics. Dit speciale sportevenement heeft als doel om kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking diverse (winter)sporten kosteloos te laten ontdekken. Deelnemers kunnen meedoen aan sporten als (zit)skiën, curling en sledgehockey. De Heliolympics vindt plaats in Alkmaar, Bergen, Amsterdam, Spaarnwoude en Wijk aan Zee.

Sporters supporten de Heliolympics
Een aantal paralympisch medaillewinnaars heeft zich aan de Heliolympics verbonden, waaronder Bibian Mentel (snowboarden), Geert Schipper (triatlon) en Kees-Jan van der Klooster (skiër).

Kees-Jan geeft tijdens de Heliolympics (zit)skiles aan de jeugd: “In 2001 liep ik tijdens het snowboarden een dwarslaesie op. Het veranderde mijn leven, maar bracht mij ook veel nieuwe inzichten. Door volop in het leven te staan, lukte het mij uiteindelijk deel te nemen aan de Paralympische Spelen. Tijdens de Heliolympics ga ik jeugdige skiërs persoonlijk begeleiden. Daar heb ik enorm veel zin in! Ik denk dat mijn verhaal de jongeren kan inspireren. Een evenement als de Heliolympics is een uitstekende manier om mensen met een beperking in hun kracht te zetten. We zien nog vaak dat mensen hun eigen mogelijkheden onderschatten of dat hun omgeving dat doet. Juist door dingen zelf te doen, door te durven, krijg je een kleine boost die nodig is om weer een stap verder te komen in het dagelijks leven.”


Sporten is voor iedereen

Heliomare gelooft dat er voor iedereen een passende sport of bewegingsactiviteit mogelijk is, met of zonder beperking. Niet alleen cliënten, patiënten en leerlingen van Heliomare zijn tijdens de Heliolympics van harte welkom, aan de volgende activiteiten kunnen ook andere geïnteresseerden deelnemen:

Vooraf aanmelden:
- 12 februari (10.00 uur): (zit)skiën bij Snowplanet in Spaarnwoude
- 14 februari (10.00 uur): sledgehockey (ijssleehockey) op de Jaap Edenbaan in Amsterdam

Aanmelden niet nodig (met en zonder beperking):
- 12 t/m 15 februari (18.30 – 20.00 uur): (indoor) curling en schaatsen bij de sporthal van Heliomare in Wijk aan Zee

Sponsoren en ambassadeurs

De Heliolympics wordt mogelijk gemaakt door diverse sponsoren, waaronder het Johanna Kinderfonds, Fonds Gehandicaptensport, de Dirk Kuyt Foundation en SAWAZ (Stichting Actief Wijk aan Zee).

Aan de activiteiten kan kosteloos deelgenomen worden. Meer informatie over de activiteiten, inschrijving en toegankelijkheid is te vinden op www.heliolympics.nl