ALKMAAR - Dat AZ na negentien wedstrijden in de Eredivisie nog steeds in de top vijf bivakkeert mag langzamerhand een klein wonder genoemd worden. Enkele dagen na de overtuigende winst in de topper tegen Feyenoord (2-3) kwam de ploeg tegen FC Utrecht zeer pover voor de dag. Dankzij een fraaie streep van Sander van de Streek gingen de gasten er met de zege vandoor in het AFAS-Stadion.


Met AZ en FC Utrecht stonden er twee van de meest wisselvallige ploegen van dit seizoen op het veld. Voorafgaand aan het duel speelde AZ al zeven keer gelijk en verloor eenmaal. De Utrechters, op een achtste plaats staand, speelden zelfs al negen keer gelijk dit seizoen. Vanaf het begin was snel duidelijk dat AZ geen schim was van de ploeg die excelleerde in de Kuip. De gasten kregen in de beginfase wat kleine kansjes via Kerk en ter Avest en AZ even later via Wijndal en Stengs, maar echt gevaarlijk werd het nooit voor beide doelen.

Na de rust werd het er niet veel beter op al moest AZ-keeper Bizot zich wel strekken om een vrije trap van Maher te keren. De grootste kans voor AZ was voor Boadu na een voorzet van Wijndal waar doelman Oelschlagel wist te redden. Met nog ruim twintig minuten op de klok was het vervolgens FC Utrecht wat toesloeg. Na balverlies van Midtsjø wist Van de Streek fraai uit te halen en was Bizot kansloos. Pascal Jansen probeerde nog het tij te keren met een drietal wissels, maar dit sorteerde geen effect. Sugawara schoot naast en in de slotfase werd de Alkmaarse onkunde nog eens duidelijk onderstreept toen Boadu en Reijnders elkaar in de weg liepen. Hiermee werd ook duidelijk dat de winst in de toppers tegen PSV en Feyenoord niets waard is als de ploeg zo wisselvallig blijft presteren.

AZ - FC Utrecht 0-1 (0-0)
69. Van de Streek 0-1