ALKMAAR - Op zaterdag 27 april is het weer Koningsdag! In de gemeente Alkmaar worden er op Koningsnacht en -dag diverse activiteiten en feesten georganiseerd op verschillende locaties. Van kleine podia met live muziek tot grote evenementen en van de vrijmarkt tot gezellige oranjevreugde in de kroegen. Wethouder Konijn: 'Het is een nationale feestdag, een mooi feest voor alle leeftijden, zoals onze koning altijd zegt.'

Festiviteiten Koningsdag
De jeugd kan met haar voetjes van de vloer bij SLAM! Koningsdag dat voor de zevende keer neerstrijkt op het parkeerterrein bij het AFAS Stadion. Er zijn meerdere stages met artiesten als Nicky Romero, Kris Kross Amsterdam en Famke Louise. In de binnenstad vind je traditioneel de oranjefeesten op de Paardenmarkt, het Hofplein, het Waagplein, de Platte Stenenbrug en de Koorstraat. Ook op het Stadsstrand, in HAL 25 en andere kroegen wordt er fijne muziek gedraaid en oranjebitter gedronken. Er is voor ieder wat wils. Ook de organisatoren zijn enthousiast: 'Willem Alexander geeft de leukste verjaardagsfeestjes! Ik ga genieten van de dansende mensen en talloze lachende gezichten', aldus Jefrem van Kingsday op het Hofplein.

Alkmaarse vrijmarkt
Voor een prikkie een pareltje op de kop tikken? De Alkmaarse vrijmarkt vindt plaats in de winkelstraten, met een speciale kindervrijmarkt op het Clarissenbolwerk. Wethouder Konijn: 'Ik geniet echt van Koningsdag. Als wethouder citymarketing en evenementen doe ik altijd een rondje in de stad langs de vrijmarkt en alle evenementen. Daarna spreek ik ook met vriendinnen af in mijn oranje jasje.' Ook in de Rijp is er 's ochtends een gezellige kleine vrijmarkt met aansluitend diverse activiteiten zoals steengooien op het Jan Boonplein, een wandelpuzzeltocht door oud De Rijp en is er muziek in de plaatselijke horeca.

Plan je reis
Omdat het op Koningsnacht en –dag drukker dan normaal is in de stad, wordt bezoekers aangeraden voorbereid op pad te gaan. De NS rijdt op Koningsdag met een speciale Oranjedienstregeling en zet op een groot aantal trajecten langere en extra treinen in. Voor bezoekers van SLAM! Koningsdag rijden er pendelbussen vanaf station Alkmaar Centraal. Fietsers kunnen hun fiets kwijt in de bewaakte fietsenstallingen in het centrum van de stad.

Informatie
Koningsdag is een feestdag waarop veel te doen is in de stad, maar waarvoor ook (veiligheids)maatregelen en voorzieningen zijn getroffen. Heb je vragen over de vrijmarkt, regelgeving, parkeren of vervoer? Kijk dan op www.koningsdag-alkmaar.nl.