HEERHUGOWAARD - Het zal je gebeuren, zo sta je nog te draaien op feestjes, in kroegen en kermissen in de polder en een paar jaar later maak je deel uit van het befaamde Rebl Records van de Haagse DJ Outsiders. Het overkwam de Heerhugowaardse hardstyle DJ Ginia afgelopen jaar en buiten het feit dat ze op meerdere grote feesten en festivals in binnen- en buitenland mocht staan is inmiddels haar eerste release onder het label ook uitgekomen.


Het is een droom die uitkomt voor de Heerhugowaardse Chantal, die inmiddels furore maakt onder de naam van DJ Ginia en wij spraken daarover met haar.

Hoe is die liefde voor muziek ooit ontstaan?

"Zo lang ik mij kan heugen is dat er al. Als kind zat ik altijd al aan gekluisterd aan de radio om aan de knopjes van de equalizer het geluid te veranderen. In de tienerjaren daarna ging ik net als vele vrienden van mij naar hardcore-feestjes en keek ik ook wel eens mee met dj's, maar voor de rest nooit wat mij gedaan. Tot ik in 2018 overspannen raakte en mijn huisarts vertelde dat ik mij bezig moest houden met dingen die ik echt leuk vond. En het eerste wat in mij opkwam was de muziek al was ik nog enorm onzeker of ik het wel zou kunnen en durven".

Hoe ben je er dan toch ingerold?

"Toevallig zag ik kort achter elkaar op een feestje bij Dancing Marlène en bij een kermisborrel DJ Jacco Silver en heel brutaal heb ik hem toen via Facebook een berichtje gestuurd dat ik wilde leren draaien. Jacco was gelijk enthousiast en leerde mij de fijne kneepjes van het vak, ik kocht mijn eerste Pioneer-setje en korte tijd later kwam ik ook in contact met de horeca-uitbaters in Obdam die mij vroegen of ik niet eens wilde komen draaien. In eerste instantie nog enorm zenuwachtig stond ik met de kerst 2018 in De Amethist in Obdam en vervolgens vanaf januari 2019 meerdere keren per maand als allround-dj in Cafe Nelly's te draaien. Ik heb in die tijd zoveel geleerd in Nelly’s Café, door met Jacco mee te gaan, maar ook en tijdens het draaien goed om mij heen te kijken hoe publiek reageert en hoe je interactie krijgt met je publiek".

En zo ging je je verder ontwikkelen?

"Ja, ik kwam in contact met zoveel mensen in de muziekwereld. Van organisatoren tot collega-dj’s enz. Er zijn in die fase zo veel mensen belangrijk voor mij geweest en daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor. Ondertussen ging ik mij wat meer specialiseren in moombahton en in de zomer van 2019 mocht ik zodoende al draaien op het Woodlands-festival in Bergen. Dat was zo bizar, ik was nog maar net een half jaar bezig en had al mijn eerste festival te pakken. Daarnaast maakte ik gewoon enorm veel "draaiuren" in kroegen, op verjaardagen, festivals, kermissen, en feesten".

En toen kwam corona?

"Achteraf gezien is corona niet slecht voor mij geweest. Hoewel ik zelf helemaal niet uit de house-scene kom, was ik mij vlak voor de corona periode begon wel verder gaan specialiseren in die genre muziek. Tijdens corona heb ik meegedaan aan vele livestreams, onder andere aan een wereldrecord dj marathon livestream in Alphen aan den Rijn met diverse bekende dj's en heb daar een uurtje allround gedraaid. Omdat de volgende dj vervolgens uitviel werd mij gevraagd om ook nog een uurtje hardstyle te doen en dat vond ik zo spannend, want dat had ik nog nooit gedaan. Maar eigenlijk is dat wel de ommekeer geweest, want waar ik normaal statisch de andere genres stond te draaien ging ik dat uur helemaal los. Qua opbouw was het niet eens zo geweldig, maar toen kwam wel het gevoel van dit is wat ik wil en dat vermoeden werd bevestigd door andere dj's die op dat moment naar de stream keken, en waarvan ik complimenten kreeg.

Uiteindelijk heeft mijn goede vriend en collega dj/mc The Russian mij onder zijn hoede genomen en me geholpen aan o.a. mijn set opbouw. Ik kwam mede dankzij hem ook met steeds meer mensen in contact en heb ontzettend veel hulp en feedback gehad. Ik ging met collega artiesten en vrienden mee naar hun optredens en feesten en leerde zo steeds meer mensen in de hardere stijlen kennen. Ik heb nog vele livestreams gedaan en werd uitgenodigd voor een livestream bij Live At The Loods en daar ontstond eigenlijk ook het eerste contact met Outsiders". Cem Araci, beter bekend als Outsiders, gunde Ginia daarna meer kansen door haar op meerdere livestreams en podia te laten draaien.

Na corona begon dus het oogsten?

"Klopt, toen alles weer open ging heb ik her en der gedraaid, ook over de grens in België en Duitsland, en in de zomer van 2022 stond ik voor het eerst op het Defqon.1 in Biddinghuizen en daar sta ik eind juni alweer voor de derde keer op rij. Daarna volgden ook onder andere festivals als Sunrise (BE), The Qontinent (BE), Festilake en Ultrasonic. Ik draaide steeds meer op feesten waar andere Rebl artiesten ook geboekt stonden, zo ook bij Bass Chaserz en tussendoor nog eens tijdens een livestream in de Batcave van Darkraver, samen met Freestyle Maniacs. Uiteindelijk ben ik met mijn producer de studio ingegaan en heb een paar keer wat opzetjes aan Outsiders laten horen. Hij was erg enthousiast over de plaat en gaf aan dat ik hem wel op zijn label kon releasen. Als je zo hard werkt en artiesten als Outsiders en Darkraver dan zeggen dat je één van hen bent dan voelt dat zo onwerkelijk."

Binnen vijf jaar van hobbyist naar artiest zijn nogal stappen?

"Ja, het is eigenlijk bizar hoe het is gegaan, zeker omdat ik voor mijzelf nog steeds die nuchtere Heerhugowaardse ben en ik hoop dat anderen dat ook nog steeds zo zien. Inmiddels heb ik eind mei mijn eerste release ("Knock Knock") uitgebracht bij Rebl Records en mag ik deze zomer onder meer op Electronic Picnic, Outdoor Stereo en voor het eerst op de Rebl City Stage op Dance Valley staan. Soms moet ik mijzelf ook echt in de arm knijpen dat ik dit gewoon heb gedaan en nog steeds met zoveel passie en plezier doe en kan doen!"

De release van "Knock Knock" was twee weken na de lancering al 10.000 keer gestreamd op Spotify

Tevens is de clip te bekijken via het YouTubekanaal van Rebl Records: https://www.youtube.com/watch?v=L7hGg34n_QM

Kijk voor meer info over GINIA op: https://linktr.ee/djginia