ZUID-SCHARWOUDE - Slavuj zingt liederen uit landen van de Balkan en rond de Zwarte Zee Het koor, onder leiding van Ivo Boswijk bestaat uit 27 krachtige stemmen. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een eigen dynamiek en klank krijgt.

De meeste melodieën en teksten zijn ontleend aan volksoverleveringen, zoals ook een aantal arrangementen, maar veel arrangementen worden nieuw voor Slavuj gemaakt door Ivo Boswijk. Hij houdt zich daarbij aan het typische idioom van de streek met voor westerse oren nogal eens verrassende harmonieën.

Vijf koorleden zijn van Oost-Europese afkomst, zij helpen bij het inleven in teksten en de juiste uitspraak. Een van de bassen in het koor heeft brede kennis van vrijwel alle talen van de Balkan en landen rond de Zwarte Zee, waaronder oude, niet of nauwelijks meer gesproken dialecten. Dankzij zijn vertaling naar het Nederlands weten de koorzangers wat zij uitdrukken.

Slavuj werkt regelmatig samen met Oost-Europese musici, zoals de Bulgaarse componisten Genčo Genčev en Petr Krumov, de Bosnische musicus/dirigent Sead Siočić, de Georgische koorleider en universiteitsdocent Ketevan Tsiklauri en zanger Levan Samkurashvili. De workshops en gezamenlijke concerten zijn afwisselend bij hen en in Nederland.

Slavuj repeteert wekelijks in De Boomsspijker in het hart van de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt. Het koor geeft circa zes concerten per jaar in Nederland, waaronder de vaste decemberconcerten in de Engelse Kerk in het Amsterdamse Begijnhof. Er zijn tournees in Oost Europa. Tot nu toe zijn bezocht: Polen, Bulgarije, Bosnië en Georgië.

Vier cd’s zijn uitgebracht, te koop na afloop van de concerten.
Op 31 maart brengt Slavuj een geheel Armeens programma, begeleid door het Zwarte Zee kwartet, met als speciale gast Ruzanna Hakobyan op Qanon, een soort liggende harp en een specifiek geluid in de Armeense muziek. Slavuj gaat met dit programma eind april naar Armenië, al met al een prachtig programma, wat u zeker niet mag missen.

31 maart 2019 : 15.00 uur
Toegang 14 euro (7 euro tot 12 jr. en CJP).
Reserveren via reserveren@slavuj.nl