HEERHUGOWAARD - De 8e editie van de RADIONL Zomertoer kan als zeer geslaagd de boeken in. Zondag bleek het Oer-Hollandse meezingfeest op de IJsbaan in 't Kruis een groot succes ondanks dat het evenement werd ingekort vanwege de finale van het WK-vrouwen.

Die finale werd zoals bekend verloren, maar toch keek organisator Joost de Vries van Zomertoer Heerhugowaard tevreden terug op het evenement. 'Ik ben de gemeente Heerhugowaard dankbaar dat wij de wedstrijd op een groot scherm mochten vertonen waardoor er nog velen na het vijf uur durende muziekprogramma naar de finale bleven kijken. Dat de finale verloren werd is jammer, maar we hebben al met al een fantastische middag gehad in een geweldige sfeer."

Totaal kwamen er zo'n drieduizend mensen naar het evenemententerrein op de ijsbaan in 't Kruis waar het evenement na vijf jaar terugkeerde. Na de vorige edities op het Stadsplein blijkt de locatie uitstekend geschikt voor dergelijke evenementen zo bleek al op de zaterdagavond met een optreden van de band "The Tour" en op zondag tijdens de Zomertoer. 'Het is hier net even breder en ruimtelijker en het weer speelde natuurlijk ook mee vandaag waar het vorig jaar bloedheet was en verschillende mensen flauw vielen.'

Nu was het vanaf twaalf uur een gezellig samenzijn die werd afgetrapt door de plaatselijke entertainer Niels Mul. 'Ik heb op dit veld als kleine jongen nog mijn eerste rondjes geschaatst en ben dus trots dat ik hier mag staan', aldus de zanger. Nadien volgen de artiesten elkaar snel op en wordt er vanuit de mobiele studio van RADIONL live uitgezonden. En bij elk optreden staat het veld voller en voller. Voor de laatste keer tijdens de Zomertoer in Heerhugowaard staan bijvoorbeeld de Volendammer coryfeeën Jan Keizer en Anny Schilder op het podium. De Volendammers zijn bezig aan hun afscheidstoernee, maar de BZN-klassiekers van pakweg 40 jaar geleden worden door het publiek nog hartstochtelijk mee gezongen.

Het meezinggehalte blijft nadien ook hoog als artiesten als Frans Duijts, Henk Dissel, John West, Helemaal Hollands en vele andere het podium betreden. Rond kwart voor vijf volgt er uiteindelijk een daverende finale met een sterk optreden van Wesly Bronkhorst. Dat de daaropvolgende finale werd verloren gaat wordt door vele aanwezigen als zeer jammer beschouwd, maar mocht de pret van een zeer geslaagde middag niet drukken.

Kijk op de Facebookpagina van Heerhugowaards Dagblad voor het uitgebreide fotoalbum.