LANGEDIJK - Groep 8-leerlingen van tien basisscholen in de gemeente Langedijk hebben zes maanden meegedaan met het innovatieproject Hands-On! Doel van het project is dat zij werken aan hun taal-, reken- en studievaardigheden via concrete praktijkervaringen. Zo gingen ze langs bij bedrijven in de regio, maakten ze bloemstukken en sloten ze af met robots van LEGO.

Eén schooldag in de week kregen de kinderen les op twee scholen: De Koolvlet (regio Zuid) of de Mariaschool (regio Noord). Regelmatig gingen ze op bedrijfsbezoek of samen de natuur in.

Enthousiast ontvangen
Mariska Bouwer, leerkracht van de Hands-On!-klassen, vertelt: “Met twee groepen van twaalf kinderen behandelden we vier thema’s: voeding, groen, milieu en techniek. De kinderen hebben vol enthousiasme gewerkt, geleerd en vooral gedaan. Het was écht hun dagje. Ook van ouders krijgen we veel enthousiaste reacties.”

Tes, groep 8-leerling van De Wijde Veert, vult aan: “Hands-On! was heel leuk en leerzaam. Ik vond het fijn om even uit de klas te zijn en iets nieuws te leren. Veldzorg vond ik het allerleukst, toen ploegden we akkers om en zochten we beestjes. Ook hebben we geholpen om de akkers te verbouwen.” Ilonka, de moeder van Roy: “Het is een onwijs mooi project en juf Mariska is fantastisch. Ik hoop dat het volgend jaar doorgaat. Roy vond alles het leukst, dat zegt genoeg. Zelf ben ik een paar keer mee geweest, net als de opa van Roy. We hebben vaak gedacht: was dit er maar geweest toen wij jong waren, dan hadden we ook kunnen leren door te doen!”

Aansluiting middelbare school
Hands-On! is bedoeld voor groep 8-leerlingen met uitstroomperspectief vmbo-bb (basisberoeps) of praktijkonderwijs. Projectcoördinator Kristel Hoogeveen vertelt: “Tijdens Hands-On! bezochten de kinderen middelbare scholen. Ook daar waren ze enthousiast over: ze kijken zelfverzekerder naar de toekomst en veel kinderen weten al waar ze straks heen willen.”

Volgend jaar weer
…. “We zien dat er bij de huidige groep 7-kinderen voldoende animo is. De samenwerking tussen de scholen in Langedijk is goed bevallen en we krijgen met gemak weer twee klassen vol”, vertellen Mariska en Kristel. “Volgend jaar gaan we graag verder!”

Bedrijven in de regio: doe mee!
Bedrijven uit de regio die leerlingen willen uitnodigen voor een werkbezoek zijn meer dan welkom. Alleen met betrokken organisaties blijft Hands-On! draaien. Aanmelden kan bij projectleider Mariska Bouwer. Mail naar handsonlangedijk@gmail.com