LANGEDIJK - Merijn Tinga, ook wel de ‘Plastic Soup Surfer’ genoemd, is vrijdag 5 oktober in Zuid-Scharwoude. In theaterzaal De Binding is vanaf 20.00 uur de film te zien over zijn 1200 kilometer lange tocht over de Rijn, peddelend op een surfplank gemaakt van zwerfafval.

Een indrukwekkend verslag waarmee hij aandacht vraagt voor het probleem van plastic vervuiling. De toegang is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk.

Wethouder Nils Langedijk zal deze avond, namens gemeente Langedijk, introduceren. Merijn Tinga is persoonlijk aanwezig bij de filmvertoning en heeft zijn kersverse 3D geprinte board van gerecycled plastic mee. Na afloop staat hij bezoekers graag te woord. Merijn Tinga, is bioloog, kunstenaar en activist. Het type vrije surfjongen – halflang haar, zongebruind, relaxte uitstraling en brede glimlach – maar dan met een bloedserieuze boodschap en vol vuur om die uit te dragen. Zijn alias maakt duidelijk waar de missie over gaat: de plastic vervuiling van onze zeeën. Merijn was deze zomer onder andere te zien bij National Geographic tijdens de themamaand #stopmetplastic.

From Source to Sea
De 50 minuten durende film van regisseur Eelke Dekker volgt Merijn Tinga tijdens zijn peddeltocht van de oorsprong van de Rijn in de Zwitserse Alpen naar de Noordzee bij Rotterdam. De film geeft een goed beeld van de omstandigheden die Merijn Tinga moest overwinnen. Tekenend is het kwaliteitsverschil tussen het water dat Merijn dronk nabij de bron van de Rijn en het water uit de Rotterdamse haven. Dat laatste blijkt heftig vervuild en vol plastic microdeeltjes. Te zien zijn ook een bezoek aan een recyclingbedrijf in Spijk, ontvangsten in verschillende steden en de samenwerking met het Science Centre van de TU Delft (makers van het speciale surfboard).

Erbij zijn
Gemeente Langedijk wil inwoners bewust maken van het probleem van zwerfafval en wil laten zien wat we hier samen aan kunnen doen. Daarom wordt deze filmavond georganiseerd. De toegang is gratis dankzij een financiële bijdrage van gemeente Langedijk. De gemeente verloot onder de jongeren een echt wasteboard. Een stoer skateboard gemaakt van gerecyclede plastic doppen. Grijp deze unieke kans. Meld u aan door een e-mail te sturen naar zwerfafval@gemeentelangedijk.nl. Graag bij aanmelden uw naam aangeven en met hoeveel personen u komt. U ontvangt een bevestiging van inschrijving.

Locatie: theater De Binding is Bosgroet 12 in Zuid-Scharwoude. De aanvang is 20.00 uur.