ALKMAAR - Met nog een aantal prachtige voorstellingen te gaan is het einde van het theaterseizoen van TAQA Theater De Vest bijna in zicht. Vanaf juni verplaatst het theater zich naar buiten en start Zomer op het Plein. De 18e editie van het zomerfestival staat ook deze zomer weer bol van de sprankelende muzikale shows, intieme concerten en straattheateroptredens. Zomer in de Mare wordt uitgebreid met optredens op de zaterdagavonden en zo is van juni t/m augustus het theateraanbod gewaarborgd in heel Alkmaar.

Shirma Rouse, Wende en andere grote namen
De aftrap van Zomer op het Plein is op 1 juli voor de Nederlandse soulzangeres Shirma Rouse, die met studenten van Conservatorium Haarlem het jaarlijks terugkerende talentstage neerzet. Yentl en de Boer, bekend van hun theatertour ‘Magie’ en vele zomerfestivals (en al eerder bij Zomer op het Plein) brengen op zondag 5 augustus hun mooiste werk in een spiksplinternieuw liedjesprogramma. De extravagante entertainer Sven Ratzke zingt op zaterdagavond 11 augustus parels van o.a. Bowie, Brecht en Brel tijdens een sympathieke show. Theatermaakster en performer Wende sluit de 18e editie van Zomer op het Plein spetterend af.

Bijzondere projecten: ‘Elvis ’68‘Comeback special’ en ‘De Uitdaging’
Bijzonder wordt het project ‘Elvis ‘68’ Comeback special’ op zondagmiddag 8 juli. Gebaseerd op een tv-show uit 1968, waarin Elvis Presley na 8 jaar afwezigheid terugkeert. O.a. Barry Hay, Sandra van Nieuwland en Lucas Hamming nemen het publiek mee op muzikale reis door het leven van The King. Deze middag start met een optreden van Erwin van Ligten en Beatrice van der Poel, die de ‘club van 27’ eren met bluesy nummers. Cabaretier Dolf Jansen komt met een Iers programma op zaterdag 21 juli. Zijn rol is verhalenverteller; de muzikale omlijsting is van de Ierse muzikanten van Soundbridge. In de muzikale boksring ‘De Uitdaging’ op zaterdag 28 juli worden verschillende muzikale werelden verenigd door jazz-zangeres Kim Hoorweg en de Syrische muzikant Nawras Altaky. Ze worden met elkaar geconfronteerd in een spetterend muzikaal duel.
Jong en gevestigd talent
Veel aandacht voor jong talent deze zomer. De muzikale tweeling Clean Pete staat op zondag 5 augustus in het voorprogramma van Yentl en de Boer en brengt een programma met opgewekte popsongs en ultieme luisterliedjes. Zangeres Pitou zingt op zondag 12 augustus met haar betoverende stem “melancholische, eigenzinnige melodieën, die voor een instant brok in de keel zorgen”( 3voor12). Singer - songwriter Maaike Ouboter brengt op 7 juli nummers van haar nieuwe album ‘Vanaf Nu is het van jou’ en ook gitarist, songwriter en producent JB Meijers (the Common Linnets) staat op het podium (zondag 22 juli). De middag wordt afgesloten met americana en countrysongs van het trio Elske DeWall, Krystl en Rachèl Louse, oftewel The Bluebirds. Sjors van der Panne (The Voice) zingt op zaterdag 4 augustus naast eigen nummers ook liedjes van zijn helden Boeijen, Shaffy en Brel.

Wervelende acrobatiek op het Canadaplein
Ook straattheater ontbreekt niet op het Canadaplein deze zomer. In een grootse acrobatische voorstelling vol koorddansen en gedurfde stunts brengt het jonge Franse circusgezelschap ‘A Sens Unique’ op zaterdag 14 en zondag 15 juli een voorstelling voor de hele familie. Ook in De Mare (park de Rekerhout) kan iedereen van 2 tot 88 jaar de hele maand juni genieten van straattheater. Zomer in de Mare breidt uit en naast de zondagen zijn nu ook elke zaterdagavond in juni optredens gepland.

Meer informatie
Zomer op het Plein vindt plaats van zondag 1 juli t/m zondag 12 augustus op het Canadaplein in Alkmaar. Zomer in de Mare is geprogrammeerd van 1 t/m 23 juni in het park Rekerhout nabij De Mare in Alkmaar. Alle acts zijn gratis toegankelijk. Kijk vanaf 23 mei op www.zomerophetplein.nl voor het volledige programma.