NIEUWE NIEDORP - Wat in 2003 begon met een week een kar met kersen langs de weg is inmiddels uitgegroeid tot een aardig succes. Aan de Ooievaarsweg in Nieuwe Niedorp is het huidige aanbod niet meer te vergelijken met wat het was. Voorheen was er alleen de mogelijkheid om kersen te kopen, nu is het slechts een onderdeel van een gezellig uitje.

Vijftien jaar geleden was de eerste oogst, met als resultaat een week kersen verkopen. Na meerdere jaren waarin vier weken werd verkocht is dat inmiddels opgelopen tot zeven weken. ‘Het succes is inderdaad gegroeid. Vooral door mond op mond reclame’, vertelt Siem Entius. Samen met zijn vrouw Marina zijn de mensen achter het fruitteeltbedrijf. Waar Siem Voor de oogst zorgt, staat Marina in de komende zeven weken voor de klanten klaar. ‘Een paar jaar terug werd ons in de kersenwinkel gevraagd waar je koffie kon drinken, Marina zegt: je kan wel een koppie van mijn krijgen hoor. En zo is het terras gegroeid tot wat het nu is met koffie en thee zelf gemaakte kersencake en appeltaart, kersenijs(lactose en gluten vrij), vruchtensappen, kersenjam, - saus, - sap, -chutney, -wijn, -likeur en cadeau verpakkingen met onze producten er in.’ aldus Siem.

Uitje
De basis van Siem en Marina Entius is het verkopen van kersen, maar het is inmiddels behoorlijk gegroeid. ‘We hebben vele producten inderdaad’, beaamt Marina. ‘Onder meer kersencake, kersenijs (lactose en glutenvrij), eigen appeltaart en verschillende likeuren.’

Voor de winkel is een terras gemaakt waar mensen kunnen genieten van een kopje koffie en een punt appeltaart, stukje kersencake of kersenijs welke door een Alkmaarse ijsboer wordt gemaakt.
Mensen komen uit alle windstreken naar de kersen toe. Marina: ‘Mensen vinden het extra leuk dat er een terras is zo kunnen ze koffie met iets lekkers krijgen en kunnen dan even lekker zitten en genieten van onze producten met uitzicht over het land, het is voor hen echt een uitje.’

Voorbereidingen
Vanaf donderdagmiddag 28 juni is de winkel voor de duur van zeven weken open. Tot die tijd werden de laatste voorbereidingen getroffen. ‘We haalden de spullen voor de oogst van zolder, installeren de sorteermachine, zetten de tent op voor de winkel, voeren controles uit, onder andere in de kersentuin of de kersen al optimaal van smaak zijn om te plukken’ zegt Siem. Voor Marina lag de focus de afgelopen dagen in de keuken. ‘Lekkere appeltaarten en de kersencake maken.’

Naast de eigen winkel in Nieuwe Niedorp heeft het fruitteeltbedrijf dit jaar ook een Foodtruck op de Bergerweg tussen Alkmaar en Bergen. Plusminus vijf weken zal deze van 13.00 tot 19.00 uur open zijn. Daarnaast staan ze op 28 juli op de Langedijker jaarmarkt. Het worden zeven mooie weken voor Siem en Marina, die van kersen kopen een feestje hebben gemaakt.

De kersenwinkel aan de Ooievaarsweg 9 in Nieuwe Niedorp is zeven dagen per week geopend. Doordeweeks is dit vanaf 10.00 tot 17.30 uur, op zaterdag van 09.00 tot 16.30 uur en zondag van 10.30 tot 16.30 uur. Kijk hier (link naar Facebook/Website) voor meer informatie.