NOORD-SCHARWOUDE - Op 29 november 2018 was het al weer 5 jaar geleden dat het Geoffrey Donaldson Instituut voor Film in Noord-Scharwoude werd opgericht. In die 5 jaar is er heel veel nieuw materiaal verzameld (films, boeken, posters, foto’s, videotapes, apparaten) maar ook zijn zo’n 60 filmvoorstellingen gehouden, zo’n 2 uur brandbare films gerestaureerd, 8 tentoonstellingen gemaakt en 3 boeken gepubliceerd (de 4de, over Geoffrey Donaldson in Australië zal volgend jaar verschijnen).

En vanaf 1 december is er de nieuwe tentoonstelling ‘Spraakmakende Filmmakers’. Deze tentoonstelling loopt tot en met 6 april 2019. Entree gratis. Te bezoeken op maandag-, woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00-17.00 uur.

De volgende spraakmakende filmmakers maken onderdeel van de tentoonstelling:
Bernardo Bertolucci (Parma, Italië, 1940)
Francis Ford Coppola(Detroit USA, 1939)
Marleen Gorris (Roermond, 1948)
Veit Harlan (Berlijn/D, 1899 – Capri/I, 1964
Alfred Hitchcock(Leytonstone/GB, 1899- Bel Air/USA, 1980)
Fons Rademakers (Roosendaal, 1920 – Geneve/CH, 2007)
Bertrand Tavernier(Lyon/F, 1941)
Paul Verhoeven (Amsterdam, 1938)

Naast deze filmmakers besteedt de expositie ook aandacht aan Gerard Soeteman (Rotterdam, 1936), de scenarist van de Nederlandse films van Paul Verhoeven en een aantal belangrijke films van Fons Rademakers.

Vanaf december 2018 tot en met maart 2019 zijn er ook filmvoorstellingen met films van de ‘Spraakmakende Filmmakers’ uit de tentoonstelling.

Het gehele filmprogramma is opgenomen in de uitgebreide folder die af te halen is in het GDI. Het GDI projecteert in principe 35mm films, zogenoemde vintage prints. Vanwege vertonings-rechten kan het GDI niet altijd de titel van een film noemen, maar moet dan volstaan met een omschrijving. Wie nieuwsgierig is kan via een e-mail aan het GDI de titel te weten komen. De filmzaal is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.

Een toegangskaart voor de filmvertoningen kost tien euro. Reserveren is vanwege het beperkt aantal plaatsen verplicht en kan via info@donaldsoninstituut.nlof door tijdens de expositietijden een kaartje te kopen.

Het GDI is gevestigd aan de Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude. Het GDI is een particulier initiatief en bestaat zonder subsidie van de overheid.

http://www.donaldsoninstituut.nl