ALKMAAR - Opnieuw bleek VV Alkmaar niet opgewassen tegen regerend landkampioen FC Twente. Na de 8-0 nederlaag eerder dit seizoen in Enschede ging VV Alkmaar vrijdagavond in eigen huis met 1-5 ten onder waarbij men de gasten wel erg makkelijk in het zadel hielp door persoonlijke fouten.


En dat was nu juist waar trainer Mark de Vries vooraf nog voor waarschuwde. De oefenmeester erkent de kracht van de ervaren landskampioen, maar had best nog wel hoop op een stuntje. "Gezien de progressie die wij dit seizoen doormaken denk ik dat wij dit ook een keer tegen FC Twente moeten kunnen laten zien. Het belangrijkste hierin is dat je tegen dit soort ploegen geen fouten maakt."

Nog binnen veertig seconden na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Vivian Peeters kon die hoop echter al de prullenbak in want men gaf FC Twente de 0-1 op een presenteerblaadje. Camie Mol speelde de bal al niet lekker in op Anna Ruiter die deze vervolgens onder haar voet door liet schieten. De bal kwam zo bij Fenna Kalma, de huidige topscorer van de Eredivisie, en uiteraard wist die er wel raad mee. Ook bij de 0-2, tien minuten later, werd er door de Alkmaarse defensie teveel ruimte weggegeven. Bente Jansen mikte op de paal en vervolgens stond Kayleigh van Dooren volledig vrij om de rebound in het doel te werken.

Feitelijk was toen al duidelijk dat er voor VV Alkmaar weinig eer viel te behalen. Aanvallend kwam men er nauwelijks door bij FC Twente waar Kika van Es weer leiding gaf aan haar defensie en linksback Marisa Olislagers, deze week voor het eerst opgeroepen voor Oranje, zich ontpopte tot vrouw van de wedstrijd. De Tukkers kregen zo nog een aantal mogelijkheden waarbij Suzanne Giesen de 0-3 liet aantekenen, tevens de ruststand.

Duurde het in de eerste helft 39 seconden voordat de eerste goal er in lag, daar gebeurde dat na de rust na slechts 26 seconden. Nu was het Judith Roosjen die de bal naar een tegenstander kopte waardoor Van Dooren haar tweede van de avond kon maken. FC Twente kon achterover leunen en dit bood VV Alkmaar de kans om toch nog even te laten zien waartoe men in staat is met een paar aardige aanvallen. Vlak voor tijd mocht aanvoerster Emmeke Henschen dan ook de eretreffer achter keepster Van Domselaar schieten, maar het slotakkoord was voor haar collega van FC Twente, Renate Jansen, die met een lob over Makela de eindstand op 1-5 bepaalde.

VV Alkmaar - FC Twente 1-5 (0-3)
1. Kalma 0-1
11. Van Dooren 0-2
26. Giesen 0-3
46. Van Dooren 0-4
83. Henschen 1-4
90. R. Jansen 1-5

Foto: Mike Schoonenberg Photography