ALKMAAR - Met een overtuigende zege op hekkensluiter Excelsior heeft VV Alkmaar het moraal weer verder opgekrikt en mag men zelfs ruiken aan de middenmoot van de Eredivisie Vrouwen. De ploeg van trainer/coach Mark De Vries nam met een 5-1 zege flink afstand van de onderste plaats.


Het was opnieuw een bewijs dat de Alkmaarse formatie onder leiding van De Vries dit seizoen al flinke stappen heeft gemaakt. Wist men verleden seizoen uit de eerste acht wedstrijden slechts drie puntjes uit gelijke spelen te verzamelen daar staat de teller dit seizoen al op negen punten. Net als de eerdere overwinningen op ADO Den Haag en PEC Zwolle was ook de zege op Excelsior een verdiende. En dat hadden ook zomaar nog een paar puntjes meer kunnen zijn want het zat de Alkmaarders dit seizoen niet altijd mee. Daarbij blijkt de ploeg dan ook beter met tegenslagen om te kunnen gaan. Het was immers pas vijf dagen geleden dat men in de 88e minuut met 1-0 onderuit ging bij PSV waar men wellicht een punt had verdiend. De Vries kwam daar voorafgaand aan de wedstrijd tegen Excelsior nog even op terug: "Eerlijk gezegd ben ik daar nog steeds ziek van, maar daarom is het des te lekkerder dat we nu alweer in actie komen om dat van ons af te spelen."

En dat is ook precies wat VV Alkmaar deed. Men nam het heft gelijk in handen, en de gasten uit Rotterdam kwamen er in de openingsfase niet aan te pas. Na een klein kwartier werd de score geopend door aanvoerster Emmeke Henschen die werd diep gestuurd door Sanne Koopman en vervolgens knap keeper Jasmijn Resink omspeelde. Koopman zelf verdubbelde die score met een prachtige bal achter het standbeen langs uit een voorzet van de zeer sterk spelende Alieke Tuin die met haar acties een voortdurende plaag was voor de Excelsior-defensie. Toch kwamen de Rotterdammers even terug in de wedstrijd door een fenomenaal afstandsschot van Frederique Nieuwland waarop keepster Henriikka Makela het antwoord schuldig moest blijven. VV Alkmaar leek even geschrokken, maar wist op slag van rust de marge weer op twee te brengen toen een corner van Koopman in de zestien bleef hangen en Judith Roosjen de bal tegen de touwen kopte: 3-1.

Mocht Excelsior nog enige hoop koesteren dan werd die tien minuten na de rust de grond ingeboord door Sanne Koopman die haar tweede goal van de avond maakte op aangeven van uitblinkster Alieke Tuin. Tuin stond vervolgens ook nog aan de basis van het slotakkoord die werd ondertekend door Charlotte Hulst: 5-1.

Door de zege komt VV Alkmaar in punten zelfs gelijk met SC Heerenveen en ADO Den Haag. Komende vrijdag gaan de Alkmaarders op bezoek in Den Haag. Excelsior blijft met twee punten hekkensluiter.

VV Alkmaar - Excelsior 5-1 (3-1)
13. Emmeke Henschen 1-0
17. Sanne Koopman 2-0
19. Fréderique Nieuwland 2-1
44. Judith Roosjen 3-1
56. Sanne Koopman 4-1
68. Charlotte Hulst 5-1Foto's: Mike Schoonenberg Photography