LANGEDIJK - Vijftigplussers die een baan zoeken of als ondernemer willen beginnen, kunnen elkaar maandelijks ontmoeten in het Netwerkcafé Alkmaar in Wijkcentrum Overdie. Dit netwerkcafé opende vorige maand haar deuren.

Netwerkcafé Alkmaar is een activiteit van Stichting Werken voor Elkaar, een vrijwilligersbeweging van vijftigplussers die elkaar helpen om betaald werk te vinden of een eigen onderneming te starten. Naast netwerken staan allerlei workshops op het programma. Halte Werk, de sociale dienst van de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk (HAL), ondersteunt dit initiatief van harte.

De ervaringsdeskundigen Simone Spierings als André Bakker moesten na een jarenlang dienstverband op late leeftijd ontdekken waar hun passie lag. Zij benadrukken het belang van netwerken. “In mijn tijd bestond dat woord niet eens”, aldus Simone, die inmiddels werkt bij Magentazorg. Een 10-weekse cursus solliciteren van het UWV gaf haar veel feedback over hoe ze overkwam op anderen. Een focus op wat je wilt, heeft haar geholpen. Want hoewel ze eerst dacht: "Dan mis ik alle andere initiatieven", kostte al die initiatieven wel héél veel tijd.

Presenteer jezelf
André Bakker gaf als tip om te starten met netwerken binnen je eigen vriendenkring. “Presenteer jezelf!”, gaf hij aan. “Zeg wie je bent, een ander weet dat namelijk nog niet.” Netwerken is volgens hem dé manier om tegenwoordig een baan te vinden. Dat was voor hem een eye-opener, want, zo zei hij: “Ik wist niet beter dat je een sollicitatie met de hand schreef en vervolgens afgaf bij de PTT." Hij is zelfs ‘koud’ gaan bellen; mensen opbellen die hij niet kende, maar die misschien iets voor hem konden doen. “Het ergste wat kan gebeuren is dat de ander aan de telefoon nee zegt”, aldus André. “Maar die nee had je toch al?!" Koud bellen is niet per se nodig volgens hem. Door aan te sluiten bij het Netwerkcafé kom je ook al een heel eind.

Een activiteit bijwonen? Kijk op www.netwerkcafealkmaar.nl. Het Netwerkcafé biedt vrijwilligers de kans hun vaardigheden in te zetten en ze te ontwikkelen. Interesse? Mail naar netwerkcafe.alkmaar@gmail.com