BROEK OP LANGEDIJK – Vorig jaar rook BOL al aan de titel en daarna aan promotie. Beiden werden echter niet behaald, waardoor de ploeg ook dit seizoen in de tweede klasse uitkwam. Wat vorig seizoen nét niet lukte, gebeurde dit jaar wel. De formatie uit Broek op Langedijk kroonde zich tot kampioen.

Enkele weken terug werd de platte kar voorgereden. De spelers en stafleden van BOL waren dolblij na het behaalde kampioenschap in de tweede klasse A van het zaterdagvoetbal. Tegen Amstelveen/Heemraad eindigde het in een 3-2 overwinning waardoor de ploeg de titel greep.

Dat de ploeg kampioen werd was een prestatie boven verwachting. ‘We hadden het wel gehoopt, maar meestal is het tweede seizoen lastiger. Vorig jaar was al fantastisch maar toen duurde het seizoen te lang’, vertelt Bart Hoogland. ‘We hadden de doelstelling om voor een periode gaan. Dat het redelijk makkelijk ging had ik niet verwacht. Er waren wedstrijden waarin we vier of zeven keer scoorden.’ vervolgt de coach.

Spanning
Het seizoen 2017/2018 kende de nodige spannende momenten. Het begon in mindere mate al met de winst van de Zuurkoolcup. Een laat doelpunt van Sietse Brandsma in de laatste wedstrijd betekende de winst van het jaarlijkse toernooi tussen de vier Langedijkse ploegen.

Die winst was niet te vergelijken met de sensationele uitwedstrijd tegen Monnickendam, waar een 4-2 achterstand werd goed gemaakt en er uiteindelijk met 4-7 werd gezegevierd. Het was een cruciale wedstrijd. ‘We stonden halverwege het seizoen met twaalf punten voor, toen hadden we de pech dat bepaalde spelers afwezig waren’, blikt Hoogland terug. ‘Die wedstrijd was het meest krankzinnig. Bij de achterstand vroeg ik me af hoe ik het weer aan de praat zou krijgen, maar bij de 4-3 sloeg het helemaal om en lukte alles weer.’

De uiteindelijke zege betekende dat BOL de koppositie behield. ‘Tijdens die wedstrijd was ik van binnen niet rustig hoor’, lacht de oefenmeester. ‘Daarna merkte ik pas wat ik in de weken ervoor opkropte.’

Ommekeer
De zege op Monnickendam betekende het einde van de ‘dip’ waarin de grote voorsprong in sneltreinvaart slonk. Tijdens de negatieve reeks zat BOL bijeen. ‘Toen hebben we besloten om van bepaalde dingen niet meer af te wijken.’

Ondanks een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Castricum bleef het goede gevoel bij BOL, dat de voorsprong weer enigszins kon uitbouwen. Het resulteerde er in dat het in de één na laatste thuiswedstrijd kampioen werd.

Kampioenswedstrijd
Het uiteindelijke kampioensduel tegen Amstelveen/Heemraad leek lange tijd nog niet het titelduel te worden. ‘Toen Blauw-Wit/Beursbengels met 0-2 voor stond dacht ik dat we het nog niet zouden worden. Maar toen Amstelveen tweemaal rood kreeg besloten we vol voor de overwinning te gaan’, aldus Hoogland. Bij een 2-2 stand ging de ploeg uit Broek op Langedijk op jacht naar de winnende treffer. ‘De speaker riep dat het bij OSV – Blauw-Wit/Beursbengels 2-2 stond en toen scoorde Sietse Brandsma in de 97e minuut de winnende treffer.’ zegt de hoofdtrainer die na een paar spannende minuten na het laatste fluitsignaal het verlossende bericht kreeg over de uitslag van de concurrent: De titel voor BOL werd een feit.

Trouwe aanhang
Door het kampioenschap speelt BOL volgend seizoen in de eerste klasse A. Ook op dat niveau lijkt de ploeg te kunnen rekenen op het publiek. ‘Zowel uit als thuis zijn ze grandioos.’ Het is een titel behaald door de spelers en staf, maar ook zeker door de trouwe aanhang.