HEEMSKERK – Er zit geen rem op bij Sietse Brandsma’, klinkt het uit de boxen op sportpark Assumburg. De woorden komen van de dienstdoende speaker. Met vier doelpunten heeft de spits een groot aandeel in de bekerzege die BOL tegen het tweede team van Odin’59 boekt, 2-5.

Het is een knappe zege van BOL, dat met de reserves van Odin’59 zeker geen verkeerde ploeg tegenover zich heeft. Onder meer Eelke de Graaf en Jim Hulleman zijn opvallende namen op het wedstrijdformulier, aangezien zij normaliter bij het eerste van de Heemskerkse club spelen. 'Vooraf denk je dat het lastig wordt. In de eerste twintig minuten was dat ook zo’, vertelt René Rootlieb vlak na het laatste fluitsignaal. Even daardoor wordt de ploeg uit Broek op Langedijk gefeliciteerd door de toeschouwers die zijn meegereisd.

Trefzeker
De bekeravond verloopt voorspoedig voor BOL. De beginfase gaat zeker niet gemakkelijk voor de gasten, die het duidelijk moeilijk hebben met de aanvallers van Odin’59. Toch komt de uitploeg op voorsprong. Sietse Brandsma kan uit een voorzet van Bas Jonker binnenkoppen en zorgt zo voor de 0-1. Het blijkt het begin van een heerlijke bekeravond. Drie minuten later maakt de thuisploeg via Milan Vissie immers weer gelijk. Als een afstandsschot van Billy Tavares in de korte hoek achter Xander Snoek eindigt lijkt Odin’59 over de Broekers heen te lopen. ‘Daarna gingen we compact verdedigen en kregen we meer ruimte om te voetballen’, aldus Rootlieb.

Met succes. ‘Sietse scoort ze uit onmogelijke situaties, dat is de hele competitie al zo. Ons spel is op hem afgestemd’, zegt de opgetogen aanvoerder. Al is een compliment richting zijn teamgenoten ook op zijn plaats. ‘Sietse floreert ook door de voorzetten.’ Bijvoorbeeld na een half uur, als Koen Tros de bal op een presenteerblaadje geeft en Brandsma simpel kan binnen tikken. Vanaf dat moment gaat het lopen bij BOL en voetbalt het nog voor rust naar een voorsprong.

Fraai
Het goede spel levert zeven minuten voor rust een nieuwe voorsprong op. Timon Plak laat met een heerlijke actie zijn tegenstander achter zich, om vervolgens Tros aan te spelen. Een overtreding lijkt een doelkans te voorkomen, maar de vrije trap die volgt wordt door Jack Schoon via de onderkant van de lat fraai binnen geschoten. Als Brandsma, ditmaal op aangeven van Plak, dan ook nog de 2-4 binnen kopt kan BOL met een goed gevoel de kleedkamer opzoeken.

De eerste helft is hoopgevend. Na rust golft het spel op en neer. Odin’59 krijgt kansen om het duel weer spannend te laten worden, en BOL is meermaals dichtbij de 2-5. Hulleman, De Graaf en Vissie zien doelpogingen op niets uitdraaien. Tros en Schouwink krijgen het namens de Broekers niet voor elkaar. Het blijft een aantrekkelijk schouwspel. Lang lijkt het een doelpuntloze tweede helft te worden. Brandsma beslist drie minuten voor tijd anders. Met een achterwaartse kopbal brengt hij BOL op 2-5 en is het feest compleet. Het bevestigt de woorden van de speaker, die de ploeg van trainer/coach Bart Hoogland mocht feliciteren. Een plek in de volgende ronde is een feit.

Odin’59 (2) – BOL 2-5 (2-4)
0-1 Sietse Brandsma (8e)
1-1 Milan Vissie (11e)
2-1 Billy Tavares (23e)
2-2 Sietse Brandsma (31e)
2-3 Jack Schoon (38e)
2-4 Sietse Brandsma (42e)
2-5 Sietse Brandsma (87e)

Odin’59 (2): Van Vliet. Krijgsman, De Boer, Halbersma, Van der Lugt (Calle Aragones/81). Hulleman, Kramer, Nagel (Edam/71). Tavares, De Graaf (Jager/63), Vissie.

BOL: Snoek. R. Molenaar, Rootlieb, Kliffen, Nan. Schaasberg (Schouwink/46), Tros, Schoon. Jonker, Brandsma, Plak (Ton/46).