Bewolkt20.1 ℃

Stichting Purmerends Museum in Purmerend

Stichting Purmerends Museum

Purmerends Museum

Niet zo ver van het IJsselmeer ligt de stad Purmerend. Hartje centrum – op de Kaasmarkt - vindt u het Purmerends Museum in het oude stadhuis uit 1912. Hier wordt de geschiedenis van de stad verteld; van vissersdorp, strategisch gelegen tussen de meren, tot marktstad tussen de droogleggingen van de Beemster, de Purmer en de Wormer. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan het (vroege) werk van de in Purmerend geboren architect J.J.P. Oud (1890-1963). In dezelfde zaal is ook ruime aandacht voor de Purmerendse periode van grafisch ontwerper Jac. Jongert (1883-1942), die onder meer bekend is van de strakke, nog steeds gebruikte Van Nelle-huisstijl. In de vernieuwde aardewerkzaal kunt u genieten van de prachtige collectie Purmerends Jugendstil Aardewerk. In de periode 1895-1907 was Purmerend een centrum van fabrieksmatig gemaakt sieraardewerk, een voorbeeld van de vernieuwingsbeweging in de kunstnijverheid. De plateelbakkerijen Wed. N.S.A. Brantjes & Co, NV Haga, L. Huisenga en Purmerend (Jb Vet & Co) maakten vazen, beelden, tegeltableaus en serviesgoed.

Tentoonstelling

Nederland Breit in Keramiek | t/m 24-02-2019De tentoonstelling toont op een creatieve manier raakvlakken van twee oude ambachten; plateel bakken en breien. Aanleiding voor de tentoonstelling is het kunsthistorisch onderzoek van textielkunstenares Constance Willems naar afbeeldingen van breien in de Nederlandse kunst, die zij vervolgens toepast in haar eigen werk. Haar gebreide objecten zijn onder meer gebaseerd op een afbeelding zelf (straatje van Vermeer), op kleuren (Delfts Blauw), op herkomst (Marken), oude patronen (kleding van poppen) of details (steekmouwen en kraag op een tableau van de jonge koningin Wilhelmina). In de tentoonstelling zijn tegels, tegelplaten, tableaus en plastieken te zien met het thema breien uit eind 19e-begin 20e eeuw. Modern keramisch breiwerk van Marie-Christine Berk vorm een prachtige hedendaagse aanvulling.

Foto's van Stichting Purmerends Museum

Stichting Purmerends Museum image 1
Stichting Purmerends Museum image 2
Stichting Purmerends Museum image 3
Stichting Purmerends Museum image 4

Zoek een bedrijf in Langedijk:

Adres
Kaasmarkt 20
1441 BG  Purmerend
Telefoon
0299472718
Beoordelingen
5
4
3
2
1
5.0

1 Reviews


Op dit moment is er nog geen review. Wees de eerste die een review schrijft.

Geef je beoordeling over Stichting Purmerends Museum. Dit kan door het geven van een cijfer of door het schrijven een review. Let op: Je recensie wordt openbaar gepubliceerd op internet.

Eerste indruk
Service
Prijs / Kwaliteit

ONZEPARTNERS
logo
|Nieuws | Sport | Evenementen

CONTACT

Hoofdvestiging:
van Benthuizenlaan 1
1701 BZ Heerhugowaard

Social media
Nieuwsbrief aanmelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg wekelijks een samenvatting van alle gebeurtenissen uit jouw regio.

Aanmelden

Online dagbladen

map