Langedijkerdagblad.nl
|Nieuws | Sport | Evenementen
Lichte regen5.0 ℃

Westfries Museum in Hoorn nh

Bezoekadres:

Westfries Museum

Roode Steen 1
1621cv Hoorn nh
0229-280028
info@wfm.nl
https://wfm.nl

Westfries Museum

Het Westfries Museum in Hoorn exposeert van 20 oktober 2018 tot en met 20 januari 2019 ‘Indische Pracht’, met veertig werken van fotograaf Dennis A-Tjak. Met zijn oogstrelende, technisch perfecte maar ook mystieke en eigenzinnige fotografie weet Dennis A-Tjak als geen ander de fascinatie voor de Indonesische flora te verbeelden. Het is deze fascinatie die Dennis A-Tjak verbindt met de Hollanders die in de zeventiende- en achttiende eeuw in dienst van de VOC Oost-Indië bezochten.

Westfries Museum verwerft eeuwenoude slee

Het Westfries Museum heeft een prachtige, eeuwenoude slee kunnen kopen. Dit dankzij steun van diverse partijen. Het is een slee uit de periode 1700-1800 met afbeeldingen van de Koepoortsweg. Soms wordt hij duwslee genoemd, soms toogslee.

Wat de nieuwe aanwinst extra bijzonder maakt, is dat aan alle kanten op de slee afbeeldingen staan van de Koepoortsweg. Het zijn ook niet zomaar afbeeldingen. Ze zijn een kopie van prenten van de beroemde tekenaar Cornelis Pronk (1691-1751). Cornelis Pronk werd vooral bekend omdat zijn tekeningen zo’n getrouwe weergave waren van de werkelijkheid. Wel tekende hij wat hij zag in een zonnig, bijna Italiaans licht.

Koepoort

Zo is op de slee in het Westfries Museum de in 1871 verdwenen Koepoort nog te zien. En wie héél goed kijkt, ziet boven op de Koepoort het beeld van Pomona staan. Dit beeld van de godin van de veldgewassen en het fruit kun je nog altijd bewonderen. En wel in de tuin van het Westfries Museum! Net als enkele van de koeien waaraan de poort zijn naam ontleende. De Koepoortsweg is een van de oudste uitvalswegen van Hoorn. In de 18e- eeuw bouwden rijke kooplieden hier hun buitenhuizen. Het is dan ook heel waarschijnlijk dat de slee heeft toebehoord aan een van de families die hier in die tijd woonden.

In de Kinderkamer

De aankoop van de slee is mogelijk geworden dankzij bijdragen van de Vrienden van het Westfries Museum, Stichting Kerkmeijer-De Regt en het Le Cocq-Planckenfonds. De slee is deze winter, van 7 december 2018 tot 21 maart 2019, te bewonderen in de Kinderkamer in het Westfries Museum. Daarna wordt hij gerestaureerd.

Korting voor bewoners Koepoortsweg

Het museum bezorgt dezer dagen een flyer bij alle bewoners van de Koepoortsweg. Daarmee krijgen zij tegen een aantrekkelijke korting de gelegenheid de slee te komen bekijken.

De slee is ook prominent te zien op een van de banners rond de overdekte schaatsbaan die tot en met 5 januari voor de deur van het museum ligt.

Foto's van Westfries Museum

Westfries Museum image 1
Westfries Museum image 2
Westfries Museum image 3
Westfries Museum image 4
Westfries Museum image 5
Beoordelingen
5
4
3
2
1
5.0

3 Beoordelingen


Op dit moment is er nog geen review. Wees de eerste die een review schrijft.

Geef je beoordeling over Westfries Museum. Dit kan door het geven van een cijfer of door het schrijven een review. Let op: Je recensie wordt openbaar gepubliceerd op internet.

Eerste indruk
Service
Prijs / Kwaliteit

ONZEPARTNERS
logo

CONTACT

Hoofdvestiging:
H.P. Berlageweg 8
1703 DG Heerhugowaard

Social media
RSS Feed

Online dagbladen

map